Adenomul de prostata si importanta controlului urologic

adenom-prostata.png

Tulburarile urinare apar la fiecare al doilea barbat de 50 ani si la 75% dintre cei de peste 60 ani.
Modificarea volumului prostatei ce se numeste in limbajul medical ”hiperplazia benigna (buna) de prostata” determina o anumita atitudine din partea medicului si a pacientului.
Pentru a fi diferentiata de o boala maligna, asa cum este cancerul, se foloseste cuvintul ”benign”.
Cu toate ca aparent nu este nimic periculos, tabloul adenomului de prostata nu trebuie neglijat. Intrucat boala poate debuta treptat, progresiv, barbatul se poate prezinta la medic la luni sau ani de zile dupa aparitia primelor simptome.

De ce barbatul care nu are nici o problema urinara sau sexuala se prezinta brusc la medic cu o serie de suferinte?

Sub influenta hormonului de crestere si a hormonului androgen prostata poate ajunge la barbatul adult la aproximativ 20 grame.
La varste inaintate se ajunge la o modificare a echilibrului hormonal la barbat, fara ca acesta sa resimta in mod deosebit schimbarea.
Oamenii de stiinta au aratat ca o crestere a prostatei se produce cel mai frecvent la nivelul regiunii situate in apropierea uretrei. Din aceasta cauza, uretra se poate ingusta, iar scurgerea urinii poate fi ingreunata.
Cand in cazul unei prostate nu foarte marite de volum apar dureri, acestea se datoreaza frecvent unor inflamatii ale tesuturilor tumorale.

Ce tulburari pot apare si cind trebuie sa se prezinte barbatul la medic?

Primele tulburari se datoreaza ingustarii uretrei. Desi multe dintre simptome sunt diferite de la pacient la pacient, urmatoarele probleme descrise se intilnesc mai frecvent, sunt considerate a fi tipice si trebuie sa duca neintarziat la un consult medical:
– urinari frecvente, in special noaptea
– in ciuda unei dorinte mari de a urina, apare o a intirziere in aparitia jetului de urina, care in a acelasi timp este mai fara presiune si dureaza ceva mai mult
– o dorinta foarte intensa de urinare, urmata de evacuarea unei cantitati mici de urina
– asa numitele ”picaturi reziduale”: desi barbatul are senzatia ca a terminat de urinat, dupa aceea mai apar citeva picaturi
– dureri, senzatia de arsura sau de usturime in timpul urinarii
– singe in urina
In toate aceste cazuri trebuie sa va prezentati de urgenta la medic, cel mai bine la un specialist urolog.
Aici puteti primi consultanta si tratamentul corespunzator.

Ce urmari poate avea o marire de prostata netratata?

Daca nu veti trata la timp, tulburarile urinare, acestea pot conduce in timp la dereglari ale functiei vezicii urinare si ale rinichilor, pentru ca indiferent de evacuarea de urina prin uretra, rinichiul va produce zilnic aproximativ 1,5 litri de urina.
O evacuare redusa de urina determina staza (stagnare) a acesteia, initial la nivelul vezicii urinare, dar ulterior pina la nivelul rinichilor.

Ce se poate intampla in acest moment?

La unii pacienti, in urina care nu este complet evacuata din vezica urinara, asa numita urina reziduala, pot aparea infectii cu propagare pe caile urinare superioare. Bacteriile gasesc la acest nivel un mediu de cultura si se pot inmulti si raspandi foarte repede.
Apar febra, durerea mictionala, iar evolutia poate continua pina la o infectie la nivelul rinichilor.
Hipertrofia (marirea) prostatei se datoreaza unei ingustari din ce in ce mai accentuate a uretrei prostatice.

Cum examineaza medicul prostata?

Medicul poate face o investigatie manuala, urmata de ecografia pelvina si confirmata prin investigatii de laborator. MEDSTAR General Hospital are compartiment de explorari functionale cu seviciu de ecografie si laborator de analize medicale, inclusiv pentru determinarea markerilor tumorali specifici. Laboratorul permite determinarea PSA (un antigen specific al prostatei) si Free -PSA, analize obligatorii de executat la toti barbatii cu varste peste 50 ani. Aceste analize sint necesare in diagnosticul patologiei prostatice (benigna sau maligna).
Toate examinarile se realizeaza rapid si sunt nedureroase; de aceea nu este fondata teama sau anxietatea in aceste cazuri.
Cu cat pacientii vor efectua examenul de specialitate al prostatei mai repede la medicul urolog, cu atit diagnosticul de certitudine va fi urmat de tratamentul corect indicat.

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?