Balonul intragastric, alternativa nonchirurgicala pentru controlul greutatii

balonul-gastric-1200x630.jpg

Balon intragastric (BIB – bioenterics intragastric ballon)

Balonul intragastric este un dispozitiv medical ce si-a castigat popularitatea in decursul ultimilor ani ca alternativa nonchirurgicala in abordul controlului  greutatii.

El reprezinta un tratament minim invaziv, temporar (acesta fiind mentinut pe o perioada de 6 – 12 luni), ce faciliteaza pierderea in greutate fara a apela la metodele chirurgicale.

Majoritatea pacientilor au prezentat pierderi in greutate de pina la 10-12 kg in prima luna, cu mentiunea ca aceast rezultat poate fi optimizat prin dieta corespunzatoare si exercitiu fizic.

Balonul este introdus in stomac printr-o procedura endoscopica – asemanatoare tehnicii  gastrofibroscopiei,  rapida si nedureroasa, si destins prin instilare de ser fiziologic si colorant (spre exemplu – albastru de metilen), acesta din urma avand menirea sa obiectiveze orice efractie la nivelul protezei intragastrice fie in timpul introducerii, fie ulterior prin modificarea colorimetrica a urinei (aceasta devenind verde).

Aspectul acestuia, versatil, adaptabil fiecarui pacient, se datoreaza  posibilitatii de expansiune cu solutie salina sterila la diverse capacitati, intre 450 ml si 750 ml, balonul fiind confectionat  din polimeri hipoalegenici, rezistenti la actiunea sucului gastric si stabili in mediu acid.

Acesta va ocupa astfel partial stomacul, lasand mai putin spatiu pentru cantitatea de alimente  ingerate – favorizand aparitia senzatiei de plenitudine si satietate precoce, chiar si dupa consumul unor mici portii de lichide sau alimente.

Extragerea dispozitivului se efectueaza facil, prin abord endoscopic cu minima sedare, pacientul putand parasi clinica la cateva ore de la procedura.

Un asemenea dispozitiv se adreseaza in principal persoanelor ce nu au reusit sa  isi controleze pe termen lung greutatea prin metodele traditionale dietetice (regim) sau in perioada de pregatire a chirurgiei bariatrice la pacientii cu obezitate morbida si multiple afectiunii asociate, la care este necesara o scadere ponderala preoperatorie importanta.

Din experienta personala, mentionez cazul unui pacient in  varsta de 29 ani, cu obezitate grad III-IV, 127 kg, la care s-a montat un balon intragastric in luna februarie 2017, pierzand in greutate 33  de kg pana in luna septembrie cand a fost extras dispozitivul.

Aceasta interventie este realizata, la MEDSTAR General Hospital, de echipa condusa de DR AHMED BERRO, medic prima chirurgie generala, competenta endoscopie digestiva.

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook