Ecografia Doppler carotido-vertebrala

eco-doppler.png

Începem prin a defini accidentul vascular, care este una dintre cauzele cele mai frecvente de mortalitate si morbiditate din lume dupa infarctul miocardic si cancerul.

Accidentul vascular cerebral este de doua tipuri: ischemic si hemoragic.
Cauzele accidentului vascular sunt multiple. Cele mai importante sunt tromboza unui vascare se produce fie simpto, fie de la distanta, din alte surse, cord sau vasele mai mari. Accidentul vascular hemoragic poate sa se produca prin ruptura unui vas din cauza unui puseu hipertensiv, fie din cauza unui anevrism, fie o hemoragie produsa în urma sângerarii unei tumori intracerebrale.

De mare importanta sunt de stiut simptomele care aduc pacientul la medic, simptomele neurologice. Pot fi cefalee, ameteli, parestezii adica amorteli pe un hemicorp, slabiciune musculara, care este cea mai importanta hemipareza la nivelul unui hemicorp. De asemenea, stare confuzionala, tulburare de vorbire, tulburare de echilibru, de înghitire, toate acestea trebuie sa conduca pacientul de urgenta la medic.

Pentru investigarea accidentului vascular avem o serie de instrumente sa spunem. Metode paraclinice. Pe lânga examenul obiectiv care se face de neurolog, exista si o serie de teste imagistice. Dintre care cunoastem celebrul tomograf cerebral, CT cerebral, sau rezonanta magnetica nucleara, RMN-ul cerebral, precum si alte investigatii, cum ar fi ecografia Doppler, ecografia Doppler de carotida si vertebrala si ecografia Doppler transcraniana, care investigheaza aparatul circulator. Pentru ca, cum am mai zis, cele mai multe accidente vasculare se produc prin trombozarea unui vas. De aceea este important sa cunoastem circulatia, sa vedem cât de bune sunt vasele.

Pentru aceasta avem la dispozitie ecografia Doppler carotido-vertebrala. Ecografia Doppler este o ecografie obisnuita, care însa cumuleaza efectul Doppler pentru a vizualiza vitezele de flux în artere. Ecografia Doppler se poate realiza atât la nivel periferic pentru membrele inferioare, cât si pentru cord si pentru carotide. În cazul nostru, pentru accidentele vasculare, ecografia carotidiana este cea mai indicata. Ea vizualizeaza arterele carotide pe care gasim diverse placi de aterom, depuneri de grasime, placi care se pot fragmenta si pot înfunda vasele mai mici ale creierului astfel dând accidentul vascular ischemic. Placile acestea se formeaza de-a lungul timpului, silentios, nu sunt ca infarctul miocardic care da angina pectorala trimitând pacientul de urgenta la medic, sau ca ischemia membrelor inferioare care da claudicatie intermitenta.

Placile de aterom sunt formate din lipide, din calciu, din resturi celulare, care la un moment dat ajung sa stenozeze, sa îngusteze diametrul vasului si chiar sa obstructioneze vasul, ducând astfel la accidente vasculare. Investigatia ne arata vitezele de flux pe artere, ne arata cât de permeabile sunt, daca exista placi de aterom, cât sunt de mari placile de aterom, natura lor, daca sunt placi stabile sau instabile, cât de mult stenozeaza vasul. Foarte important este de vazut daca stenoza depaseste gradul de 70%. Atunci indicatia este de interventie chirurgicala obligatorie.

Când vasul este mai mult de 70% stenozat se realizeaza interventie chirurgicala de doua tipuri. Fie endarterectomie carotidiana se intervine direct pe vas, se curata placa de aterom si se închide. În cazul în care zona de abord e mai dificila sau pacientul are mai multe probleme se poate interveni prin stentare prin introducerea unui balon în lumenul vasului care dilata zona stenozata permitând astfel fluxul sângelui în zona respectiva. Daca stenoza este mai mica de 70% indicatia este de tratament medicamentos si schimbarea stilului de viata, adica:controlul factorilor de risc, scaderea tensiunii arteriale, renuntarea la fumat, scaderea valorii glicemiei, controlul colesterolului si a trigliceridelor, grasimile din sânge, combaterea sedentarismului, exercitiul fizic regulat si multe altele.

Ecografia Doppler este o metoda neinvaziva, care se poate realiza fara o pregatire speciala a bolnavului, repetitiva, se realizeaza ori de câte ori medicul considera necesara efectuarea acesteia, si care nu iradiaza în niciun fel bolnavul. Nu sunt efecte adverse, dimpotriva, ultrasunetele care se utilizeaza, vorbesc acum de ecografia transcraniana care investigheaza vasele principale ale creierului, chiar ultrasunetele din aceasta investigatie sunt chiar benefice. Au fost studii facute care au scazut volumul trombului intracerebral. Aceasta investigatie exploreaza vasele de sânge. Orice problema a vaselor de sânge. Cum ar fi disectie, adica dezlipire de perete, o malformatie de exemplu vasculara, o anomalie de traect.

De subliniat este ca cel mai important este sa prevenim accidentele vasculare. Preventia este primara, înainte sa se produca accidentul vascular prin controlul factorilor de risc. Scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului si trigliceridelor, controlul glicemiei, renuntarea la fumat daca pacientul este fumator, evitarea sedentarismului. Preventia secundara este aceea care, dupa producerea accidentului vascular vrem sa prevenim producerea altor accidente vasculare. Atunci intervine si medicatia care se instituie în acest caz. Adica o medicatie antitrombotica si cu statine si controlul celorlati factori de risc. Asta trebuie sa urmarim, preventia primara si secundara.

Deci ecografia Doppler carotido-vertebrala este indicata la pacientii cu accident vascular sau care nu au facut înca accident vascular dar care au factori de risc vascular, adica diabeticii, cei cu colesterolul mare, fumatorii si cei care au un istoric familial de accidente vasculare.

Dr ALINA JDIREA, medic specialist neurologie

MEDSTAR 2000 Clinic

Programari 0341 174 600

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?