Dr Stefan Mindea – Neurochirurgia minim invaziva

dr-stefan-mindea-1200x630.jpg

O situatie probabil mai frecvent intalnita, o durere acuta în zona cervicala, zona lombara, persoana respectiva ramane blocata, foarte dificil sa se miste, cu dureri intense. Care este urmatorul pas? Scopul întrebarii este sa subliniez ca tehnicile pe care o sa le descriu sunt aplicabile si pentru asemenea situatii pe care le întâlnim mereu în neurochirurgie. Si de fapt la marea majoritate a pacientilor se poate aplica aceasta tehnica, nu este ceva care este redus doar la anumite cazuri, ci folosim în mod frecvent.

Ce este, ce înseamna neurochirurgia minim invaziva, cum se diferentiaza? Noi nu ne bazam, în cazurile din structurile neurologice, direct pe ochii nostri, ci folosim diverse aparate ca sa ne ajute. Ca exemplu, un microscop, sau asa mai departe. Deci neurochirurgia minim invaziva nu este doar o incizie mai mica, asta se poate face, dar prin metoda de a pastra tesutul intact. Tehnica minim invaziva este bazata în primul rând pe faptul ca nu facem o incizie în muschi ca sa separam de structura osoasa, ci intram prin muschi, îndepartam muschiul, dupa care avem un acces foarte bun.

Acesta este un exemplu ce se vede într-o operatie clasica. Se vad structurile osoase si va dati seama ca este un aport foarte traumatizant pentru tesutul respectiv. Si aici vedem maduva spinarii. Va dati seama ca foarte mult din musculatura respectiva a fost afectata în consecinta pe parcurs.

sursa foto: mindea.ro

Prezentarea Dr Stefan Mindea la Conferinta Medicina bazata pe dovezi, 22-25 martie 2017.

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Call Now Button
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support