Anemia

anemia.jpg

Organizația Mondială a Sănătății definește anemia la adult ca fiind o scădere a valorii hemoglobinei sub 13 g/dl la bărbat și sub 12 g/dl la femeie. Asta înseamnă funcțional o cantitate de masă eritrocitară insuficientă pentru a perfuza și a transmite oxigen suficient organelor și țesuturilor care au nevoie. Cea mai frecventă cauză de anemie este anemia prin deficit de fier. Fierul se absoarbe la persoanele sănătoase la nivelul intestinului subțire, duoden și jejun în cantitate de aproximativ 10%, cam 1 mg de fier pe zi, dar se și pierde tot aproximativ 1 mg de fier pe zi prin urină, prin transpirație, prin deshuamări celulare de la nivelul tegumentelor sau intestinelor. De asemenea, avem o cantitate foarte mare de fier în depozite, aproximativ 4 g. Femeia la vârsta fertilă, la menstruație, poate să piardă cam 20 mg de fier pe lună.

Ca și cauze ale deficitului de fier, marea majoritate a oamenilor pierd la nivelul tractului gastrointestinal prin tot felul de hemoragii digestive, ulcerații, polipi, hemoroizi, fisuri, cancere de colon sau gastrice. Următoarea cauză este femeia tânără, care poate pierde foarte mult la menstruație prin menstre prelungite și abundente, prin avort. De asemenea, cauze de pierderi ar mai fi cele genito-urinare, tot prin tumori vezicale sau probleme de prostată, sau probleme renale, cancere renale.

Alte cauze ale deficitului de fier sunt cele fiziologice, sarcina, copiii în perioada de creștere, dietele pot să fie, cei care au dietă vegetariană. Deficitul de fier poată să mai apară și în cazul de malabsorbție, în rezecții gastrice, în tot felul de atrofii gastrice. De obicei, când pacientul vine în clinica noastră, el vine cu diverse simptome, în principal starea generală, este mai obosit, mai somnolent, are stare de lipotimie mai ales când trece din poziția de clinostatism în ortostatism. De multe ori se adresează și serviciului de cardiologie pentru simptome cardiovasculare gen palpitații, durere în piept, dureri anginoase care apar mai frecvent la pacienții care au comorbidități, au istoric cardiovascular.

Ce se observă la acești pacienți? În primul rând este paloarea tegumentară la nivelul feței, la nivelul palmelor, patului unghial, la nivelul conjunctivelor.

La examenul clinic, pacienții descriu afectare neurologică, oboseală, iritabilitate, anxietate, insomnie, tulburări de concentrare, chiar amețeli sau vertij, țiuit în urechi. Pot să aibă și manifestări oculare, în sensul că văd pete negre.

Ce se mai poate observa la examenul clinic, alte manifestări, au afectarea mucoaselor cavității bucale, cheilita, glosită, esofagită. Cel mai important este anamneza pacientului, să identificăm cauza pentru care acesta pierde sânge sau dimpotrivă, nu asimilează, sau nu are o dietă suficientă. Astfel că este foarte importantă discuția cu el prin care putem să aflăm pierderi la nivel gastrointestinal, dacă are sângerări, hemoroizi, se știe cu intervenții chirurgicale la nivel intestinal sau rezecții gastrice.

Femeia tânără trebuie întrebată în primul rând de menstre, abundente sau nu, este un pic mai greu de cuantificat. Sarcina este o cauză de deficit de fier. De asemenea, istoric de cancere, de neoplazii care pot să afecteze hemograma și care pot să dea o anemie, sângerări urinare, dieta pacientului – sunt pacienți care au dietă vegetariană și cum fierul se găsește în marea majoritate din carne, în produsele de carne, este destul de greu de asimilat doar din produsele vegetale.

Investigațiile necesare pentru diagnosticul anemiei ar fi în principal cele de laborator. Cea mai banală investigație este o hemolucogramă completă cu formulă leucocitară, cu indice eritrocitar și cu numărul de reticulocite. Ulterior este foarte important bilanțul fierului, fierul circulant, sideremia, fierul din depozite, feritina, fierul legat de diverse enzime, transferina, capacitatea totală de legare a fierului. Sunt câteva investigații care pot să ne spună cu exactitate dacă avem sau nu deficit de fier și care pot să facă un diagnostic diferențial cu celelalte tipuri de anemii care ar putea fi confundate cu anemia feriprivă. De asemenea, este importantă decelarea cauzei anemiei. Se fac diverse investigații imagistice – ecografie abdominală, ecografie pelvină, cistoscopie, consulturi ginecologice, endoscopie digestivă superioară și inferioară, care la fel să ne spună cu exactitate cauza pierderii sângelui.

Ca și tratament, cel mai important, cel mai ușor și mai simplu de folosit este tratamentul cu fierul oral, cam 150-200 mg pe zi. Se pot lua în 2 prize, una sau 2 prize, depinde de toleranța pacientului.

Preparatele de fier oral au ceva reacții gastrointestinale de tipul balonare, greață, diaree, constipație. Este foarte important ca pacientul să știe de aceste manifestări digestive și să-l sfătuim să schimbe preparatul dacă nu-l tolerează, se ia câteva zile, dacă nu îl tolerează poate să îl schimbe sau ia în timpul mesei sau măcar o dată la 2 zile.

De evitat a se lua tratamentul cu fier împreună cu antiacide, împreună cu ceaiuri, cereale, lapte, pentru că îi scade absorbția. Și recomandarea ar fi să ia împreună cu un comprimat de vitamina C, de preferat efervescent, pentru că îi crește absorbția intestinală. Există mai multe preparate pe piață, de fier.

Alt tratament este preparatul de fier injectabil care se poate recomanda pacienților ce au deficite de fier, au anemii severe și trebuiesc destul de repede controlate în caz de intervenții chirurgicale programate, la pacienții care au preferința aceasta, de fier injectabil în loc de cel oral.

Preparatele de fier injectabil se por administra pacienților care au intoleranță la preparatele de fier orale, la pacienții la care pierderile sunt mai mari decât reușim să acumulăm prin tratamentul cu fier oral, cu preparate de fier oral, sau pacienților care au intoleranță digestivă importantă la preparatele de fier oral.
O altă cale de tratament a anemiei, mai ales dacă este severă, este transfuzia de concentrat eritrocitar. Transfuzia de concentrat eritrocitar se administrează pacienților cu valori scăzute ale hemoglobinei, dar nu numai aceasta, ci și în funcție de intoleranța pacientului, în funcție de comorbidități, în special la pacienții vârstnici cu probleme cardiace care au simptomatologie cardiacă, gen angină pectorală, sau pacienții chiar și mai tineri dar cu lipotimie, adică cu stare de leșin. Nu se recomandă pacienților tineri, care au toleranță digestivă bună sau cărora li se poate face tratament injectabil. Este de evitat, în general, transfuzia de concentrat eritrocitar pentru că are foarte multe reacții adverse.

Ca și o conluzie, ce aș putea să spun este că anemia indiferent de cauză, nu este o boală, este un simptom și că este foarte important a se căuta cauza, nu numai a se trata anemia, important e și identificarea cauzei și rezolvarea cauzei.

Cam 10-20% din pacienți nu tolerează preparatele de fier oral datorită intoleranței digestive, dar ei trebuie să știe că există mai multe preparate pe piață, că există mai multe căi de administrare, mai multe metode, că tratamentul se face pe o perioadă îndelungată, deși ei se simt bine dupa primele doze. Tratamentul trebuie continuat câteva luni, 2, 3 poate chiar și 6 luni. Chiar dacă crește valoarea hemoglobinei trebuie totuși umplute rezervele de fier ale organismului. Ei trebuie reevaluați la câteva săptămâni de la inițierea tratamentului pentru a se vedea toleranța digestivă, complianța la tratament, pentru a se vedea exact dacă avem o creștere a valorii hemoglobinei și restul indicilor și indicatorilor din hemogramă, precum și fierul din depozite pentru că există cazuri în care nu se pot identifica cauze, cam 20% din cazuri nu putem să identificăm o anumită cauză.

Acești pacienți trebuie ținuți sub observație, investigat tubul digestiv pentru că pot să apară hemoragii oculte care pot să ascundă diverse neoplazii sau alte afecțiuni cronice.

Consultul hematologic este indicat pacienților cu anemie care au fost tratați eventual de medicul de familie și care nu au răspuns la tratament. Nu este indicat să luăm tratament după ureche pentru că se poate confunda cu alte tipuri de anemie și pacienții ajung să trateze incorect această afecțiune.

Consultul hematologic, investigațiile, atât cele biologice cât și cele imagistice, tratamentul, inclusiv cel injectabil și chiar dacă este nevoie, transfuziile de sânge, pot fi realizate aici la noi, la MEDSTAR General Hospital.

Dr Elena Ghiță, medic primar hematologie

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?