Apendicita acută și apendicectomia laparoscopică

apendicita-acuta.png

TRATAMENTUL MODERN ACTUAL AL CELEI MAI FRECVENTE URGENȚE CHIRURGICALE

 Apendicita acută este considerată cea mai frecventă urgență chirurgicală, având predominanță la vârstele tinere, dar putând apărea oricând pe parcursul vieții, cu diverse forme evolutive și posibile complicații redutabile.

Principala cauză de apariție a afecțiunii este actual considerată obstrucția apendicelui, ce poate fi dată de acumulare de materii fecale, sub denumirea de coproliți, foliculi limfatici sau paraziți intestinali.

Cum se manifestă o apendicită acută?

Putem suspiciona că suntem la debutul unei apendicite acute prin diverse semne și modificări ale stării noastre generale, ce trebuie să ne alarmeze și să ne oblige la prezentarea la medic, pentru un diagnostic precoce și pentru evitarea formelor complicate ale bolii.

Avem astfel în vedere :

  • dureri abdominale aparute la nivel ombilical ce migrează apoi în partea de jos a abdomenului
  • distensia abdomenului
  • greața și vărsăturile,  pierderea poftei de mâncare

Diagnosticul în această fază a afecțiunii este facil medicului, bine susținut și de analizele de laborator recomandate.

Trebuie însă să ținem cont de formele complicate ale afecțiunii ce pot duce, în cazul prezentării târzii la medic, la forme complicate cu peritonite locale sau generalizate sau abcese, care se vor traduce asupra pacientului cu alterarea severă a stării generale.

Tratamentul apendicitei acute?

Apendicita acută este considerată o urgență chirurgicală extrem de frecventă. Fiind astfel o urgență, se recomandă un tratament precoce instalat, pentru a preveni alterarea stării generale și apariția formelor complicate.

Pacientul diagnosticat cu apendicită acută trebuie internat într-o secție specializată de Chirurgie Generală unde va începe primele secvențe terapeutice ce au în vedere ameliorarea stării generale, în special prin tratament medicamentos initial, ce are în vedere de asemenea pregătirea tratamentului chirurgical.

Este obligatoriu astfel, în acest sens, monitorizarea permanent a pacientului și instituirea tratamentului antibiotic, antisecretor și de reechilibrare hidroelectrolitică.

apendicita acutaTratamentul chirurgical?

Deși este precedat de o serie de tratamente medicamentoase, tratamentul chirurgical este singurul ce poate aduce o vindecare optimă a acestei afecțiuni și este realizat precoce de la momentul diagnosticului.

Actual, evoluția procedeelor moderne și tehnologice medicale, a permis înlocuirea tratamentului chirurgical classic, prin incizii de diverse dimensiuni și cu potențiale complicații locale și generale asupra pacientului, cu tehnicile laparoscopice, a căror avantaje sunt bine cunoscute.

Apendicectomia laparoscopică reprezintă astăzi o tehnică modernă, ce poate fi actual utilizată, în beneficiul pacientului, în orice formă de apendicită acută, singura contraindicație actuală a tehnicii fiind pacientul ce nu suportă, din considerente medicale, anestezia generală.

Avantajele apendicectomiei laparoscopice?

Sunt multiple, punând în prim plan, recuperarea foarte rapidă postoperatorie a pacientului, posibilitatea precoce de mobilizare a acestuia și externarea mai rapidă din serviciul medical respectiv, lucru datorat abordului minimal invaziv, pacientul având la sfârșitul intervenției chirurgicale 3 incizii minime, de doar 5 și 10 mm.

Principalele avantaje ale tehnicii pe care le considerăm utile a fi citate

  • permite inspectarea întregii cavități abdominale și posibitatea diagnosticării și a altor patologii associate, posibil necunoscute de către pacient
  • abordarea cu mai multă siguranță a organului afectat
  • discomfort postoperator minim, recuperare rapidă, spitalizare scurtă
  • risc minim (sub 4% din cazuri) de apariție a complicațiilor de plagă (supurații, eventrații)

Externarea și recomandările la externare?

Externarea pacientului ce a suferit o apendicectomie laparoscopică depinde de mai mulți factori.

  • Starea fizică generală
  • Vârsta și posibilele patologii associate ale pacientului

În cazul unei intervenții chirurgicale clasice și ținând cont de posibilele complicații apărute, spitalizarea pacientului poate dura câteva zile.

La pacientul apendicectomizat laparoscopic, externarea se poate realiza inclusive a doua zi după intervenție, dacă criteriile amintite permit acest lucru, sau la 2-3 zile postoperator, după o monitorizare completă și permanentă a stării acestuia.

Principalele recomandări la externare vor avea în vedere elementele de dietă și de evitarea temporară a unor alimente particulare (prăjeli, afumături, grăsimi).

Tehnica laparoscopică și reintegrarea rapidă socio-profesională sunt în această perioadă cele mai importante elemente, ce nu impun pacientului controale postoperatorii periodice regulate, acestea nemaifiind necesare datorită minimelor incizii pe care acesta le va avea, ce nu necesită îngrijire suplimentară și după externare și a căror vindecare va fi foarte rapidă.

Dr Andrei GHIOLDIȘ, medic specialist chirurgie generala

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?