PREVENIREA HEPATITEI


Prevenire Hepatita B: Vaccinarea împotriva hepatitei virale B

Vaccinul hepatitic B este cel mai eficace mod de a preveni infectarea. Vaccinul are o eficacitate de 95% împotriva hepatitei B doar dacă sunt administrate toate dozele necesare (3 sau 4 administrări, după caz). Vaccinul oferă protecție împotriva infectării cu virus hepatitic B cel puțin 20 de ani. Deși vaccinul nu este folosit pe scară largă printre adulți, cei din categoriile cu risc crescut de infectare trebuie să se vaccineze împotriva acestui virus.

Vaccinarea este recomandată pentru anumite grupuri de persoane, cum ar fi personalul sanitar, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care suferă de anumite boli. În unele situații medicul poate recomanda efectuarea unei testări post vaccinare pentru a fi sigur că s-a instalat imunitatea impotriva virusului. Persoanele care necesită această testare sunt cele care au afectări ale sistemului imun, cadrele sanitare sau partenerii sexuali ai persoanelor care suferă de infecție cronică cu virus hepatitic B. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic B înainte de finalizarea seriei de doze de vaccin acesteia trebuie să i se administreze imunoglobulină anti-hepatitică B cât mai curând după expunere. În majoritatea cazurilor aceasta previne infectarea. De asemenea, cei care au întreținut relații sexuale cu persoane infectate cu virus hepatitic B și cărora nu li s-a finalizat încă schema de vaccinare cu vaccin hepatitic B trebuie sa li se administreze cât mai curând imunoglobulină anti-hepatitică B (în primele 14 zile după expunerea la virus).

Alte metode de prevenire a infectării cu virusul hepatitic B

Infecția cu virusul hepatitei B se poate preveni evitând contactul cu fluidele corporale ale unei persoane a cărei sănătate generală și istorie sexuală nu sunt cunoscute. Pentru a preveni infecția cu virusul hepatitic B este necesar să:

  • se evite relațiile sexuale întâmplătoare cu persoane necunoscute;
  • se folosească prezervativul în caz de orice dubiu privitor la starea de sănătate a partenerului;
  • nu se împrumute ace, seringi folosite de alte persoane;
  • se poarte mănuși de cauciuc sau de latex atunci când se intră în contact cu sânge sau alte fluide corporale;
  • nu se accepte utilizarea instrumentelor de tuns, de manichiură sau utilizarea forfecuțelor care nu au fost sterilizate;
  • se efectueze vaccinarea, aceasta fiind cea mai sigură metodă de prevenție a virusului hepatitei B.

Prevenire Hepatita C: Nu există un vaccin pentru prevenirea infecției cu virus hepatitic C.

Virusul hepatitic C se transmite prin expunerea la sângele infectat. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneți cât mai puțin la următoarele situații:

Nu folosiți în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuțe de dinți, cleștișoare de unghii, aparate de ras.

Dacă aveți tăieturi sau răni deschise, îngrijiți-le imediat și bandajați-le corespunzător. Dacă vă tăiați cu obiecte de uz casnic, precum cuțite sau deschizătoare de conserve, îngrijiți tăietura, acoperiți-o cu un bandaj și sterilizați instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Nu utilizați droguri injectabile, nu utilizați ace sau seringi deja folosite.

Evitați efectuarea de tatuaje sau piercinguri în locații ce nu prezintă încredere. Asigurați-vă că instrumentele și consumabilele utilizate sunt sterile/sterilizate în cazul în care vă faceți un tatuaj sau piercing.

Utilizați corect prezervativul de câte ori întrețineți relații sexuale cu un partener/o parteneră pe care abia l-ați cunoscut/ați cunoscut-o. Comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii sexuali multipli, se asociază cu un risc crescut de a contacta această boală.

sursa: www.stophepatita.ro

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support