Vaccinul hepatitic B este cel mai eficace mod de a preveni infectarea. Vaccinul are o eficacitate de 95% împotriva hepatitei B doar dacă sunt administrate toate dozele necesare (3 sau 4 administrări, după caz). Vaccinul oferă protecție împotriva infectării cu virus hepatitic B cel puțin 20 de ani. Deși vaccinul nu este folosit pe scară largă printre adulți, cei din categoriile cu risc crescut de infectare trebuie să se vaccineze împotriva acestui virus.
Vaccinarea este recomandată pentru anumite grupuri de persoane, cum ar fi personalul sanitar, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care suferă de anumite boli. În unele situații medicul poate recomanda efectuarea unei testări post vaccinare pentru a fi sigur că s-a instalat imunitatea impotriva virusului. Persoanele care necesită această testare sunt cele care au afectări ale sistemului imun, cadrele sanitare sau partenerii sexuali ai persoanelor care suferă de infecție cronică cu virus hepatitic B. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic B înainte de finalizarea seriei de doze de vaccin acesteia trebuie să i se administreze imunoglobulină anti-hepatitică B cât mai curând după expunere. În majoritatea cazurilor aceasta previne infectarea. De asemenea, cei care au întreținut relații sexuale cu persoane infectate cu virus hepatitic B și cărora nu li s-a finalizat încă schema de vaccinare cu vaccin hepatitic B trebuie sa li se administreze cât mai curând imunoglobulină anti-hepatitică B (în primele 14 zile după expunerea la virus).
Infecția cu virusul hepatitei B se poate preveni evitând contactul cu fluidele corporale ale unei persoane a cărei sănătate generală și istorie sexuală nu sunt cunoscute. Pentru a preveni infecția cu virusul hepatitic B este necesar să:
Virusul hepatitic C se transmite prin expunerea la sângele infectat. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneți cât mai puțin la următoarele situații:
Nu folosiți în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuțe de dinți, cleștișoare de unghii, aparate de ras.
Dacă aveți tăieturi sau răni deschise, îngrijiți-le imediat și bandajați-le corespunzător. Dacă vă tăiați cu obiecte de uz casnic, precum cuțite sau deschizătoare de conserve, îngrijiți tăietura, acoperiți-o cu un bandaj și sterilizați instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.
Nu utilizați droguri injectabile, nu utilizați ace sau seringi deja folosite.
Evitați efectuarea de tatuaje sau piercinguri în locații ce nu prezintă încredere. Asigurați-vă că instrumentele și consumabilele utilizate sunt sterile/sterilizate în cazul în care vă faceți un tatuaj sau piercing.
Utilizați corect prezervativul de câte ori întrețineți relații sexuale cu un partener/o parteneră pe care abia l-ați cunoscut/ați cunoscut-o. Comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii sexuali multipli, se asociază cu un risc crescut de a contacta această boală.
sursa: www.stophepatita.ro