Bronhopneumopatia obstructiva cronica

Bronhopneumopatia cronică obstructivă este o afecțiune respiratorie cronică, care afectează atât bronhiile prin îngustarea calibrului acestora, cât și alveolele, prin distrucția lor și producerea de bule de emfizem, acesta reprezentând zonele de spațiu mort la care nu se mai realizează schimbul gazos. Principala cauză a BPOC-ului o reprezintă fumatul. Pacienții în vârstă de peste 40 de ani, cu un istoric de peste 20 de fumat minim un pachet pe zi au toate șansele de a dezvolta această afecțiune.
Alți factori favorizanți sunt reprezentați de deficitul de alfa 1 antitripsina și de către expunerea profesională. Pacienții care lucrează în industria siderurgică, în industria chimică, în vopsitrorii sau industria extractilă, datorită inhalării de pulbere de gaze și de substanțe chimice.
Principalele simptome ale BPOC-ului sunt reprezentate de către dificultatea în respirație. Dacă în stadiile inițiale ale afecțiunii, pacientul resimte mai greu această afecțiune, în general fiind atribuită vârstei înaintate, a comorbidităților cardiace asociate sau a obezității, odată cu progresia bolii, dificultatea în respirație a pacientului se accentuează, până în stadiile finale în care se asociază insuficiența respiratorie acută și dispnee de repaus.
Al doilea simptom important este reprezentat de tuse. Aceasta este predominant matinală și are un caracter cronic, fiind definită ca având o durată mai mare de 3 luni, minim 2 ani consecutiv și astenia fizică, toate aceste simptome ducând la o scădere a calității vieții pacientului.
Diagnosticul de BPOC se stabilește prin efectuarea unei probe funcționale respiratorii, așa numita spirometrie, care va evidenția o reducere a volumelor pulmonare. Cu cât acestea sunt mai reduse, cu atât afecțiunea este mai severă. Această clasificare este din punct de vedere funcțional. Ghidul lui Gold propune o nouă clasificare, care se bazează pe două elemente cardinale, dispneea și exacerbările.


Evaluarea dispneei se face prin chestionare tipice, scara mMRC și testul CAT, care vor reda scorul de severitate iar exacerbarea presupune agravarea bruscă și rapidă a dispneei, care mai poate fi asociată cu alte simptome cum ar fi febra sau tusea. Principalele cauze care pot determina exacerbări sunt reprezentate de către infecțiile respiratorii, pneumoniile, pneumotoraxul sau decompensarea insuficienței cardiace.
În funcție de evaluarea dispneei și a exacerbărilor, pacientul este clasificat în clase de severitate, respectiv clasa A, B, C și D.
Clasa A este cea mai ușoară cu simptome minime și pacientul neprezentând exacerbări, iar clasa D care este cea mai severă, pacientul prezentând simptome importante, toleranță scăzută la efort și exacerbări frecvente, minim 2 exacerbări moderate pe an tratate cu antibiotic prin ambulator sau cu corticoterapie scurtă, sau exacerbare frecventă care necesită internare.
Tratamentul de elecție al BPOC este reprezentant de bronhodilatatoare. Acestea sunt de 2 feluri, beta 2 adrenegic și muscarinic. Dacă în primele clase de severitate se începe administrarea unui singur bronhodilatator într-un dispozitiv inhalator, cum creștem în clasele de severitate se poate adăuga al doilea bronhodilatator. De reținut că un dispozitiv poate conține două molecule cu un efect bronhodilatator iar în clasa de severitate D se poate ajunge până la tripla terapie unde se asociază corticosteroidul inhalator, mai ales la pacienții care prezintă eozinofile sanguine, peste 300 de celule pe microlitru.
Este important să reținem că exacerbările necesită tratament separat. Dacă exacerbarea ușoară și moderată se poate trata prin ambulatoriu cu antibiotic oral și cu doze de corticoterapie scurtă, exacerbările severe care asociază și insuficiență respiratorie acută vor necesita internarea.
Ce trebuie să facă un pacient diagnosticat cu BPOC? Cel mai important lucru este să renunțe la fumat. Renunțarea la fumat a fost demonstrată că este singura modalitate de a opri rata de declin a funcției pulmonare. De asemenea, indiferent de clasele de severitate, pacienții cu BPOC trebuie să facă vaccinarea antigripală și antipneumococică pentru a reduce incidența exacerbărilor, deoarece după o exacerbare are loc o scădere a funcției pulmonare care nu se mai recuperează, altfel boala progresează.
La MEDSTAR General Hospital putem să facem spirometrie, atât spirometrie simplă, cât și spirometrie cu bronhodilatație, putem recolta toate analizele uzuale, de asemenea putem trata exacerbările BPOC-ului, atât cele ușoare și moderate în regim de spitalizare de zi și cele severe în regim de spitalizare continuă