Bronhoscopia

bronhoscopie.jpg

Bronhoscopia servește la diagnosticarea multor afecțiuni ale căilor respiratorii, dar și pentru îndepărtarea unor corpi străini de la acest nivel sau pentru administrarea unor tratamente locale. Efectuarea bronhoscopiei este în scop diagnostic sau terapeutic.

Efectuarea bronhoscopiei în scop diagnostic: orice simptomatologie respiratorie peristentă pentru care examenele făcute anterior nu au gasit o cauză : hemoptizie, tuse cronică, dispnee cu wheezing localizat, radiologică: descoperirea unor modificări pe radiografia sau CT-ul de torace, așa cum pacienții le numesc adesea “pată pe plămân la radiografie” (atelectazie, adenopatii, revarsat pleural etc.), de laborator (suspiciunea de tuberculoză atunci când alte metode au eșuat, investigații microbiologice).

Efectuarea bronhoscopiei în scop terapeutic: extragerea corpilor străini traheobronsici, aspirarea secrețiilor din căile aeriene, intubări dificile în anestezie, terapia fistulelor bronșice, practicarea lavajului bronho-alveolar in scop terapeutic (ex. proteinoză alveolară), bronhoinstilația diverselor medicamente, administrarea locală a soluțiilor de trombină în bronhii în hemoptizii, rezecția paliativă a tumorilor endoluminale și dezobstrucții paliative (laserterapia, crioterapia, endobrahiterapia, electrocauterizarea, implantarea de stenturi).

 • Bronhoscopia cu bronhoscop flexibil (fibră optică)

Un bronhoscop flexibil este mai lung și mai subțire decât un bronhoscop rigid. El conține un sistem de fibră optică ce transmite o imagine de la vârful instrumentului până la o camera video, aflată la capatul opus. Vârful instrumentului poate fi orientat în diferite poziții, permitându-i medicului să „navigheze” bronhoscopul într-un anumit segment al bronhiilor.

 • Bronhoscopia cu bronhoscop rigid

Bronhoscopia cu bronhoscop rigid este folosită pentru recuperarea obiectelor străine. În anumite cazuri, de exemplu în hemoptizia masivă, adica expectorația cu sânge (care reprezintă o urgență medicală) este necesară examinarea pacientului cu un bronhoscop rigid. Acesta permite anumite abordări terapeutice, cum ar fi electrocauterizarea, pentru a ajuta la controlul sângerării. Totodată, bronhoscopul rigid este de preferat în cazul recuperării și aspirării unui corp străin, deoarece permite protecția căii respiratorii și controlul corpului străin în timpul recuperării.

Principalele tehnici de prelevare sunt:

 • Aspiratul bronșic
 • Brosajul (periajul) bronsic
 • Biopsia bronsică
 • Lavajul bronho-alveolar (LBA)
 • Punctia ganglionară transbronșică
 • Biopsia transbronșică

 

Pregătirea pacientului pentru bronhoscopie

Un anestezic local (sub formă de spray) este aplicat sau pulverizat în nasul pacientului și în gât în timpul bronhoscopiei. Cel mai probabil, pacientul va primi un sedativ care să îl ajute să se relaxeze. Asta înseamnă că va fi treaz, dar amețit în timpul procedurii. Oxigenul este, de regulă, administrat în timpul unei bronhoscopii. Anestezia generală este rareori necesară.

Pacientul nu trebuie să mănânce și să nu bea cu cel puțin 8 ore înainte de efectuarea bronhoscopie.

Riscurile în timpul bronhoscopiei pot fi:

 • sângerare, în special dacă este realizată o biopsie
 • infecție
 • dificultăți în respirație,
 • un nivel scăzut al oxigenului în sânge în timpul testului.

Complicații ale bronhoscopiei

Complicațiile grave ale bronhoscopiei sunt rare. De exemplu, sângerarea minoră la locul unei biopsii și febra apar la 10-15% dintre pacienți. Pre-medicația poate provoca o sedare excesivă, cu insuficiență respiratorie, hipotensiune arterială și aritmii cardiace.

O bronhoscopie este o procedură relativ rapidă și durează aproximativ 30 de minute. Deoarece pacientul va fi sedat în timpul procedurii, se va odihni în spital până când senzația de amorțeală din gât dispare.

Respirația și tensiunea arterială vor fi monitorizate în timpul recuperării. Pacientul nu are voie să mănânce sau să bea nimic până când gâtul nu mai este amorțit. Acest lucru poate dura între una și două ore. După investigație gâtul este sensibil, inflamat sau zgâriat pentru câteva zile și e posibil ca pacientul să fie răgușit.

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support