Cancerul mamar

shutterstock_37245157-1200x800.jpg

Cancerul mamar se afla pe primele locuri ca raspandire intre cancerele femeii, cu frecventa mare dupa 40 ani, 30% aparand in premenopauza. Semnele si simptomele sunt foarte variate: durere mamara, nodul mamar/axilar palpabil, eritem cutanat, scurgeri mamelonare, retractie mamelonara ; exista si forme fara semne evidente.

INFORMATII AICI DESPRE MAMOGRAFIA MAMARA

Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta. Hormonii feminini si varsta inaintata joaca un rol in determinarea cancerului mamar. În cazul detectării timpurii, boala este vindecabilă. Cancerul mamar in stadiu incipient poate fi depistat printr-o ecografie mamara , inainte de a fi aparut orice fel de simptome.

Cel mai frecvent semn este nodulul mamar nedureros. Statistic, cancerul mamar omoara peste 3000 de femei annual, iar cazurile nou (depistate) diagnosticate se ridica la peste 7000 anual. Factorii declansatori ai bolii se pot regasi in tratamentele cu anticonceptionale, fumatul de la varste tinere, obezitatea, stresul, dezechilibrele hormonale si alti factori genetici sau de mediu. În cazul detectării timpurii, boala este vindecabilă. Cancerul mamar in stadiu incipient poate fi depistat printr-o ecografie mamara , inainte sa fi aparut orice alte semne.

Ecografia mamara este o manevra neinvaziva , este nedureroasa si poate fi efectuata oricand, indiferent de perioada ciclului menstrual. Rezultatul ecografic este eliberat imediat pacientei.

Ecografia este obligatorie in completarea mamografiei in cazul sanilor densi mamografic.  Mamografia nu exclude ecografia. Ecografia este necesara in diagnosticul diferential al formatiunilor cu aspect mamografic benign: chist-fibroadenom, precum si in monitorizarea lor.

Superioara mamografiei în multe situatii, ecografia mamara cu punctie-biopsie ecoghidata poate fi efectuata oricarei femei, în vederea unui diagnostic corect al formatiunilor mamare.

Punctia-biopsie mamara este o manevra putin invaziva (comparativ cu biopsia excizionala, ce presupune totdeauna anestezie generala si spitalizare). Riscurile sunt mult mai mici, complicatiile mai reduse, iar recuperarea este rapida. Cicatricile sunt absente, iar în cazul în care se pune un diagnostic de benignitate se poate evita interventia chirurgicala, scazând în acest fel si costurile asociate diagnosticarului si tratamentului.

MEDSTAR General Hospital

 

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?