Deficitul de testosteron – probleme de natura sexuala, lipsa de concentrare, depresie
Deficitul de testosteron la barbatul adult
Un nivel scazut al testosteronului in sange poate indica medicului faptul ca, in organismul pacientului, ceva este in neregula. Numeroase studii derulate recent, care au investigat legatura dintre bolile cronice si testosteron, au aratat ca pacientii cu sindrom metabolic, diabet zaharat tip II, boli inflamatorii cronice, BOPC, etc aveau un nivel scazut al testosteronului.
Inaintarea in varsta este unul din cei mai incriminati factori in reducerea secretiei de testosteron. Aparent, dupa varsta de 30 de ani, nivelul testoteronului scade anual cu 1-2%.
Semne si simptome de natura sexuala: lipsa erectiei matinale, disfunctie erectila, pierderea libidoului, infertilitate-oligo si azospermie , bufeuri, transpiratii, pierderea parului axilar si genital, cresterea dimensiunilor prostatei.
Simptome de natura nonsexuala: scaderea masei si fortei musculare, pierderea de masa osoasa- osteoporoza, cresterea grasimii corporale.
Simptome neuropsihice: tulburari de concentrare si memorie, iritabilitate, lipsa de energie, depresie.
Toate aceste elemente duc la concluzia ca ar trebui efectuat screeningul deficitului de testosteron la urmatoarele categorii de pacienti: cei cu infertilitate, osteoporoza, diabet zaharat tip II, BPOC, infectie HIV, pacienti tratati cu cortizol si opiacee.
“Intrebarea care se pune este: exista beneficii reale ale tratamentului cu testosteron la pacienti cu nivel scazut al testosteronului? Dar la pacienti cu boli cronice ce asociaza nivel scazut de testosteron? Cu toate ca testosteronul aduce beneficii clare asupra tonusului psihic si fizic al barbatului adult, tratamentul cu testosteron se adreseaza hipogonadismului confirmat si uneori altor situatii in care studiile au demonstrat efectele benefice ale acestora. In prezent nu au fost stabilite cu precizie limitele inferioare ale testosteronului care sa impuna administrarea unei terapii de substitutie hormonala. Terpia nu poate fi administrata nici in functie de simptomele manifestate de catre pacient, chiar daca acestea par a fi sugestive pentru un deficit de testosteron sau interfera cu activitatea sexuala a individului, deoarece ele nu sunt specifice si pot sa apara pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. In plus, terapia de substitutie hormonala nu are numai beneficii ci are si numeroase reactii adverse, care fac ca utilizarea ei sa fie facuta doar in cazuri atent selectionate.”, afirma medicul endocrinolog din cadrul MEDSTAR General Hospital.
Hipogonadismul poate fi, in functie de cauza, primar, secundar sau mixt.
Hipogonadismul primar : orhita urliana (inflamarea testiculului), sindroame genetice diagnosticate la adult, radioterapia si chimiopterapia, traumatisme, boli autoimune – cu afectare testiculara.
Hipogonadismul secundar : adenom hipofizar, apcese pituitare , bolile granulomatoase-sarcoidoza, histiocitoza, operatii pe hipofiza, hiperprolactinemia, tratamentul cu cortizol, radioterapia, sindrom Cushing.
Hipogonadismul mixt : alcoolismul, inaintarea in varsta, infectii cronice, corticoterapia, hemocromatoza, hepatita cronica si ciroza, BPOC, BCR, siclemia.
Principalele investigatii necesare diagnosticului sunt : Testosteron total (VN 300-1000ng/dl), Testosteron liber, Hormoni gonadotropi: LH, FSH,
Prolactina ( mai ales cand testosteronul total este sub 150ng/dl)
Alte investigatii : RMN hipotalamo-hipofizar, profil lipidic, spermograma, studiu genetic, biopsie testiculara.
Daca tratamentul este administrat cu discernamant el aduce benefici reale pacientului.
-
amelioararea funcţiei sexuale, a gândurilor şi fanteziilor sexuale
-
creşterea receptivităţii la stimulii erotici
-
creşterea duratei şi frecvenţei erecţiilor nocturne
-
creşterea volumului ejaculatului şi calităţii orgasmului
-
creşterea masei şi forţei musculare
-
reducerea masei grase
-
creşterea pilozităţii sexual dependente
-
creşterea nivelului hemoglobinei ( mai mult la vârstnici)
-
creşterea BMD
-
amelioarrea energiei şi sentimentului de bine
-
efectele pozitive asupra cogniţiei, memoriei şi fluenţei verbale nu sunt probate pe studii importante
-
ameliorarea capacităţii de efort la anginoşi.
Pacientul trebuie monitorizat periodic pentru recunoasterea precoce a reactiilor adverse sau a compicatiilor.
MEDSTAR General Hospital