Diabetul si COVID 19

Diabet-si-covid-1200x800.jpg

Actualul context epidemiologic reprezintă un moment dificil pentru persoanele cu boli cronice. Pacienții cu boli cronice sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor, cum este cazul pandemiei de COVID 19.

Este și cazul pacienților cu diabet, pentru care riscul de evoluție nefavorabilă este mai crescut dacă diabetul este dezechilibrat, prezintă complicații sau se asociază cu alte patologii. Anxietatea și teama de a nu se infecta a dus la o scădere a prezentării pacientului la medic, la amânarea controalelor periodice și a investigațiilor de specialitate.

Pe de altă parte, diabetul nu așteaptă și nu se vindecă. Evaluarea unui pacient cu diabet prespune mai mult decât o glicemie din sângele venos sau pe glucotest. Tratamentul unui pacient cu diabet implică un stil de viață disciplinat, o dietă echilibrată, controlul celorlalte afecțiuni asociate (hipertensiune, dislipidemie etc.) și prevenirea complicațiilor.

Infecția cu virusul SARS-COV-2 poate induce diabet zaharat și contribuie la fluctuații glicemice la pacienții cunoscuți cu diabet zaharat, fie datorată infecției în sine, stresului unei boli acute sau tratamentului cu glucocortizoizi sau prin apariția de novo a diabetului chiar și la pacienții care anterior aveau valori normale ale glicemiei.

Pentru a depăși această perioadă grea și neobișnuită pentru noi toți, se impune PREVENTIE.

Dr. Mirela NEAMȚU, medic specialist diabet și boli de nutriție

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?