Diabetul zaharat – factori de risc, complicatii

diabetul-zaharat.jpg

DIABETUL ZAHARAT reprezintă o afecțiune cronică ce apare atunci când nivelul de glucoză din sânge crește peste limita normală. Pe lângă alterarea metabolismului glucozei sunt alterate metabolismele proteic și lipidic.

Semne și simptome

Există mai multe semne și simptome asociate diabetului zaharat: polidipsie (consumarea unei cantități mari de apă ca urmare a senzației crescute de sete), poliurie (urinări frecvente), polifagie (senzație de foame crescută și ingerarea unor cantități mari de alimente), pierdere în greutate, tulburări de vedere, senzație de oboseală, furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții ale pielii, etc.

Semnele și simptomele apar atunci când boala este avansată, de cele mai multe ori diabetul poate evolua latent, el poate exista fără ca pacientul să acuze vreo tulburare. Aproximativ 1/3 din pacienții cu diabet nu știu că au această afecțiune, iar incidența diabetului este în continuă creștere.

Este foarte important ca diabetul să fie descoperit într-un stadiu cît mai incipient; cu cât se întârzie prezentarea la medic cu atât riscul de a dezvolta complicații este mai mare. Este de menționat că diabetul poate apărea la orice vârstă, de la naștere până la vârste foarte înaintate.

 

Tipuri de diabet

Diabetul zaharat tip I (insulinodependent) apare la persoane tinere, dar este întâlnit și la adulți, frecevența acestuia este mai mică și are drept cauze factori genetici, imunologici, care intervin  în distrucția celulelor betapancreatice (celule răspunzătoare de secreția de insulină).

Tratamentul constă în injecții cu insulină.

Diabetul zaharat tip II (noninsulinodependent) afectează personale de orice vârstă, chiar și copii, și este cea mai frecventă formă de diabet. Factorii care determină apariția diabetului zaharat de tip II sunt: supraponderea/obezitatea, sendentarismul, alte tulburări metabolice (colesterol crescut, acid uric crescut, hipertensiune arterială). Din cauza acestor factori, organismul necesită mai multă insulină pentru a ajuta glucoza să pătrundă în celule; în timp cantitatea de insulină scade și apare hiperglicemia.

Tratamentul constă în dietă, pastile sau insulină, alături de corectarea factorilor de risc asociați (probleme de greutate, hipertensiune arterială, colesterol crescut).

Diabetul gestațional apare la femeile însărcinate din cauza avalanșei hormonale care determină rezistența la insulină. Acest tip de diabet dispare de regulă după naștere însă mama și copiii acesteia sunt predispuși a dezvolta diabet zaharat în cursul vieții. Trebuie menționat că dacă nu este luat în evidență și tratat diabetul gestațional poate cauza probleme mamei și fătului.

Tratamentul constă în 80% din cazuri în terapie nutrițională și la nevoie insulinoterapie.

Diabetul zaharat secundar altor afecțiuni și tratamente: tulburări endocrine, hepatice, pancreatice, etc.

 

Factorii de risc pentru apariția diabetului zaharat

Istoricul familial, excesul ponderal (IMC peste 25 kg/metru pătrat), vârsta peste 45 de ani, tensiunea arterială mai mare de 140/90 mm col Hg, nașterea unui copil cu greutate mai mare de 4 kg sau istoric de diabet gestațional, sedentarismul, alte afecțiuni endocrine cu insulinorezistență, istoricul de afecțiuni cardiovasculare, dislipidemie.

 

Diagnosticul

Este relativ simplu, măsurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului este necesară pentru supravegherea tratamentului în diabet. Însă pentru diagnostic trebuie recoltate probe din sângele venos.

Glicemia a-jeun reprezintă nivelul glucozei din sânge după un repaus alimentar cel puțin 8 h (de regulă peste noapte). Valoarea normală este mai mică sau egală cu 99 mg/dl.

Valori între 100-125 mg/dl indică risc de a dezvolta diabet zaharat, o valoare peste 126 mg/dl în cel puțin 2 zile diferite sau o glicemie peste 200 mg/dl în orice moment al zilei definesc diagnosticul de diabet zaharat.

Diabetul zaharat nu poate fi infirmat atunci cînd glicemia este normală înainte de masă, uneori fiind necesară recoltarea hemoglobinei glicozilate („memoria glicemică pe ultimele 3 luni„) sau efectuarea unui test de toleranță orală la glucoză.

Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate sunt de maxim 6,5%. Valori între 5,7 și 6,4 arată riscul crescut de a dezvolta diabet (prediabet) și valoarea peste 6,5 susține diagnosticul de diabet zaharat.

Este foarte importantă depistarea diabetului în stadii cât mai incipiente, în stadii de prediabet sau toleranță alterată la glucoză, pentru a se interveni cât mai devreme. Avînd prediabet, șansele de a dezvolta ulterior diabet, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral sunt mai mari.

 

Complicații

Diabetul este o afecțiune tăcută, care, netratată corespunzător, duce la afectarea vaselor de sânge și a nervilor. Complicațiile cronice pot fi microvasculare (afectarea vaselor mici) ducînd la retinopatie (afectarea ochiului), nefropatie (afectarea rinichiului), neuropatie (afectarea nervilor), afecțiuni ale pielii, ale articulațiilor, ale funcției sexuale.

Complicațiile macrovasculare (afectarea vaselor mari) pot duce la apariția infarctului miocardic (silențios de cele mai multe ori la pacienții cu diabet), accident vascular cerebral, ulcerații și gangrene ale mebrelor inferioare.

Grija față de propria sănătate, o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume alături de activitate fizică pot preveni apariția diabetului zaharat.

 

Dr MIRELA NEAMTU, medic specialist diabet si boli de nutritie

MEDSTAR General Hospital

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?