Ecografia de tiroida

Tiroida este un organ impar, situat la nivelul lojei anterioare a gatului. Aceasta este formata din 2 lobi uniti de un istm avand forma de „fluture”. Tiroida este responsabila de secretia de hormoni tiroidieni, absolut necesari pentru buna functionare a organismului. Patologia tiroidiana reprezinta unul din cele mai frecvente motive de prezentare la endocrinolog.
Simptomatologia bolilor tiroidiene este variată în funcție de nivelul hormonal. În cazul în care există un nivel crescut de hormoni tiroidieni (TSH, FT4, etc.) pot fi prezente: palpitații, transpirații, agitatie, irascibilitate, anxietate, scădere ponderala, tremor, cadere a parului sau tulburari menstruale. In cazul opus, cand exista un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, pot fi prezente: tulburari de concentrare, fatigabilitate, piele uscata, constipație, creștere ponderala, stari depresive si respective tulburari menstruale.
Metodele prin care tiroida poate fi explorata sunt reprezentate de investigatiile hormonale (analize de sange – hormonii tiroidieni ) si ecografia/ultrasonografia tiroidana – utilizata cel mai adesea ca metoda complementara a examenului clinic si a analizelor hormonale.
Ultrasonografia tiroidiana
Reprezinta metoda imagistica de prima intentie atunci cand se suspicioneaza o patologie tiroidiana. Printre avantajele ecografiei tiroidiene amintim faptul ca este o investigatie noninvaziva, nedureroasa, disponibilă pe scară largă, puțin costisitoare și nu utilizează nicio radiație ionizantă. Ecografia ofera date importante legate de volumul tiroidian, modificarile structurale (noduli, chisturi, calcificari) si vascularizatie si raportul acesteia cu organele invecinate. Medicul endocrinolog este specialistul ce poate stabili diagnosticul ecografic corect al pacientilor cu afectiuni tiroidiene .
Ecografia cu rezolutie inalta (USG) este cea mai sensibila modalitate de imagistica disponibila pentru examinarea glandei tiroide si a anomaliilor asociate. Mai mult, imagistica cu ultrasunete in timp real ajuta la aplicarea procedurilor de interventie diagnostica ( punctie /biopsie tiroidiana ecoghidata )si terapeutica in cazurile de boala tiroidiana. Limita majora a ultrasunetelor în imagistica tiroidiana este ca aceasta nu poate determina functia tiroidiana, motiv pentru care sunt necesare dozarile hormonale suplimentare.
Indicatiile pentru ecografia tiroidiana, in urma recomandarilor Asociației Americane a Endocrinologilor Clinici (AACE) si a Asociatiei Medici Endocrinologi (AME) sunt urmatoarele:
- Pentru a confirma prezenta unui nodul tiroidian atunci cand examinarea fizica este echivoca.
- Pentru a caracteriza un nodul tiroidian – pentru a masura dimensiunile cu precizie si pentru a identifica structura interna si vascularizatia.
- Pentru a face diferenta între mase tiroidiene benigne si maligne, pe baza aspectului lor sonografic.
- Pentru a face diferenta intre nodulii tiroidieni si alte mase cervicale, cum ar fi limfadenopatia, chistul tiroglos etc.
- Pentru a evalua modificarile difuze ale parenchimului tiroidian.
- Pentru a detecta o formatiune tumorala postoperatorie reziduala sau recurenta in loja tiroidiana sau metastaze la nivelul ganglionilor limfatici ai gatului.
Tehnica de examinare ecografica a tiroidei
Toti pacientii sunt examinati in decubit dorsal cu gatul in hiperextensie (este preferabil sa fie folosita o perna pentru a obtine aceasta pozitie), folosind un traductor linear de inalta frecventa (7-15 MHz) care asigura o penetrare adecvata si o imagine de inalta rezolutie.

Evaluarea lojei anterioare a gatului se face atat în plan transversal, cat si longitudinal. Imagistica în timp real a leziunilor tiroidiene este realizată utilizând atat tehnici Doppler pe scala de gri, cat si color. Caracteristicile imagistice ale unei mase (localizarea, dimensiunea, forma, marginile, ecogenitatea, conținutul si tipul vascular) ar trebui identificate.
Structura ecografica normala a tiroidei presupune o structura fin granulara, de o parte si de alta a traheei, datorita numeroaselor interfaze date de microlobuli si continutul in coloid al foliculilor tiroidieni. Volumul tiroidian este masurat in ml si reprezinta suma volumelor celor doi lobi tiroidieni, avand ca valori normale la femei- 10-15ml si la barbati – 15-18ml.

Ecografia tiroidei este utilizata de rutina in evaluarea diverselor afectiuni tiroidiene precum: tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto), tiroidita subacuta (De Quervain), tiroidita acuta, chisturi, noduli benigni/maligni. Odata identificate, modificarile de structura, evaluarea ecografica trebuie refacuta in functie de indicatiile medicului specialist cu scopul de a monitoriza evolutia patologiei. Afectiunea tiroidiana cel mai adesea intalnita este tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto) – al carei aspect ecografic poate asocia prezenta de noduli benigni/maligni sau chisturi tiroidiene. Daca este necesar, in cazul nodulilor tiroidieni, biopsia de aspirare cu ac fin (FNAB) trebuie sugerata de medicul endocrinolog.
In concluzie… de ce ecografia?
- Accesibila
- Ieftina
- Neinvaziva – nedureroasa – repetitiva
- Permite evaluarea eficienta – dimensiunile organelor – structura tisulara – raporturi cu organele cervicale
- Hemodinamica – identificarea vaselor – caracterizarea curgerii sanguine
- Dirijarea procedurilor intervenţionale
De ce la MEDSTAR 2000 Clinic?
Competență
Profesionalism
Dr. Bîtcă Romeo, medic specialist endocrinologie