ELECTROLITII – ce sunt, efectele dezechilibrului electrolitic

Ce sunt ELECTROLITII?
Electrolitii sunt substante care se disociaza in ioni prin dizolvare in apa sau topire, permitand trecerea curentului electric prin solutie. Concentratiile diferitilor electroliti sunt modificate in diverse boli, in care se pierd electroliti sau nu pot fi eliminate si se acumuleaza in organism.
Principalii electroliti: SODIU – POTASIU – CALCIU – MAGNEZIU
- CALCIUL si MAGNEZIUL ajuta la contractarea si relaxarea muschilor. SODIUL si POTASIUL functioneaza ca o pompa si ajuta apa sa ramana in echilibru in interiorul si in afara celulelor
- SODIUL este electrolitul pierdut in cea mai mare concentratie in transpiratie; pentru o buna functionare a organsimului se recomanda consumarea sodiului DOAR in combinatie cu alti electroliti
- Pentru a beneficia de POTASIU consumati fasole alba, spanac, cartof copt in coaja, caise uscate, avocado, ciperci albe si banane; De asemenea, pestele si iaurtul sunt alte alimente care te ajuta sa pastrezi nivelul optim de potasiu
- Pentru a mentine un nivel bun al MAGNEZIULUI, consumati legume cu frunze de culoare verde-inchis, nucifere (migdale, caju, arahide, nuci braziliene, pecan, alune, muguri de pin), seminte (dovleac, susan), fasole verde, mazare, soia, cereale integrale (orez brun, quinoa, mei etc.), avocado, banane, fructe uscate (smochine, prune, curmale, stafide), ciocolata neagra sau iaurt.
- Pentru a evita deficitul de CALCIU, nu exagerati cu laptele; sunt alte alimente, unele mai bogate in acest mineral – salatele din plante cu frunze de culoare verde-inchis, varza chinezeasca, broccoli, tofu, mazare, migdale, dar si iaurt, mozzarella sau peste la conserva (sardinele in ulei), ansoa, creveti
- SODIUL trebuie luat predominant din plante si din sarea de mare neiodata, dar cei care au nevoie de un plus la acest capitol pot consuma branza, muraturi, icre, masline
Principalele alimente bogate in electroliti
Bogate in POTASIU sunt fasolea alba, spanacul, cartoful copt in coaja, caisele uscate, avocado, cipercile albe si bananele. Cei care consuma produse lactate si carne se pot baza aici si pe iaurt si peste (somon).
Continut ridicat de MAGNEZIU au frunzele de culoare verde-inchis, nucifere (migdale, caju, arahide, nuci braziliene, pecan, alune, muguri de pin), seminte (dovleac, susan), fasole verde, mazare, soia, cereale integrale (orez brun, quinoa, mei etc.), avocado, banane, fructe uscate (smochine, prune, curmale, stafide), ciocolata neagra sau iaurt.
Persoanele cu deficit de CALCIU pot consuma salat din plante cu frunze de culoare verde-inchis, varza chinezeasca, broccoli, tofu, mazare, migdale, dar si iaurt, mozzarella sau peste la conserva (sardinele in ulei), ansoa, creveti.
Pentru un aport ridicat de SODIU se pot consuma branza, sos de soia, sare de masa (neiodata), snack-food (covrigei, pufuleti, floriele etc.), muraturi, icre, sau mezeluri.
Efecte ale dezechilibrului electrolitic
Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cu deshidratarea din cauza prezentei varsaturilor repetate si a diarei. O alta cauza ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente. Electrolitii sunt necesari pentru sistemele digestiv, sangvin, muscular si nervos.
Frecventa drumurilor la toaleta si culoare urinei sunt cele mai usoare moduri in care iti poti evalua nivelul electrolitilor din organism. Desi dimensiunea vezicii variaza, un adult ar trebui sa urineze de 5-8 ori pe zi, iar culoarea ar trebui sa fie un galben pal transparent.