Hepatita B si C – strategii pentru limitarea infectarii
Hepatita B si C afecteaza aproximativ 9 milioane de europeni
Datele statistice ale Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) indica aproximativ 4,7 milioane de persoane afectate de hepatita cronica B si 3,9 milioane cu infectie hepatica C, in Europa. Cei mai multi nu sunt constienti de infectia lor pentru ca nu au fost testati si diagnosticati. Directorul ECDC, Andrea Ammon, sustine ca tinta acestei institutii este ca, pana in anul 2030, sa elimine hepatita virala in Europa, iar acest lucru poate fi facut prin preventie, testare si tratament adecvat.
Tendinta generala din Europa indica o crestere cu 26% a cazurilor diagnosticate, insa aceasta evolutie nu se aplica tuturor tarilor, lucru pe care ECDC il interpreteaza ca fiind cauzat de lacunele existente in programele nationale de testare.
„Există medicamente foarte eficiente disponibile pentru a trata persoanele infectate cu hepatită B și C, dar principala strangulare pe care o vedem în Europa este detecția reală a cazurilor: prea multe infecții cu hepatită virală rămân nediagnosticate”, afirma Andrea Ammon.
Situatia este asemanatoare si pe plan global. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine, in raportele sale, faptul ca 257 de milioane de persoane traiesc cu hepatita B si 71 de milioane de persoane, cu hepatita C. Mai mult, potrivit OMS, hepatita virala a ucis, in 2015, 1,34 milioane de oameni. Acesta cifra este apropiata de cea a numarului de decese cauzate de TBC si mai mare decat cea a numarului de decese legate de HIV.
Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu hepatita B si C
Cele mai multe cazuri noi de infectare cu hepatita virala se datoreaza folosirii echipamentelor de injectare contaminate, potrivit studiilor realizate de organismele mondiale. De aceea, atat pentru OMS cat si pentru ECDC, siguranta injectarii devine o strategie importanta.
Ce sanse are o persoana sa contacteze o infectie pe viata din cauza unei injectii nesigure?
- 30% hepatita B
- 3% hepatita C
Cine este supus riscului de infectie cu virusul hepatic?
- Pacientii care sunt injectati necorespunzator
- Copiii care au acces la zonele unde sunt aruncate seringi sau ace de seringa
- Angajatii din sanatate care se ranesc cu ace de seringa folosite
Ce poti face ca pacient, pentru o injectare sigura:
- Intreaba daca exista o alternativa orala pentru medicamentatia adminstrata prin injectare
- Daca este necesara injectarea, asigurati-va ca se utilizeaza seringi de unica folosinta, nedesfacute si nedeteriorate
- Asigurati-va ca pielea dvs este dezinfectata inainte de injectare
- Discutati cu copiii dvs sa nu se atinga de seringile si acele folosite, gasite accidental
Sursa: www.who.int, www.ecdc.europa.eu