Hernia inghinala in randul copiilor

hernia-inghinala-2.png

HERNIA INGHINALA este o afectiunea a canalului peritoneo-vaginal (CPV) alaturi de hidrocel si chistul de cordon. Aceste anomalii curent intalnite la copil au aceeasi origine comuna – absenta de inchidere a CPV.

Incepand cu luna a 3-a de viata intrauterina, peritoneul abdominal formează o prelungire numita CPV, care coboara traversand canalul inghinal in scrot. La baieti, CPV insoteste testiculul in migrarea sa din pozitia lombara pana in scrot; la fetite, acompaniaza ligamentul rotund.

Acest canal se oblitereaza intre luna a 8-a si a 9-a, lasand un cordon fibros, iar in partea sa distala formeaza vaginala testiculului. O anomalie de inchidere a CPV se manifesta la varste diferite ca o hernie, hidrocel sau chist, in functie de largimea canalului si gradul de permeabilitate.

Daca acest canal este total permeabil, la baieti se manifesta ca o hernie inghino-scrotala sau hidrocel comunicant, in functie de largimea canalului, iar la fetite, ca o hernie in care poate hernia ovarul. Un canal partial permeabil, in functie de nivelul de obturatie, se poate manifesta ca o hernie inghinala, chist de cordon sau hidrocel necomunicant.

Tratamentul consta in suprimarea CPV pe cale inghinala, indiferent de anomalie. Aceasta se face printr-o incizie in pliul inghinal inferior pe partea respectiva, se patrunde in canalul inghinal unde se identifica sacul de hernie si se separa de elementele cordonului spermatic. Ulterior, sacul de hernie se ligatureaza la nivelul orificiului inghinal profund, iar excesul se rezeca. Urmeaza inchiderea plagii operatorii pe planuri anatomice. Recuperarea postoperatorie este rapida, necesitand evitatea efortului fizic pentru 2-3 saptamani.

DR CONSTANTIN IONESCU, medic specialist chirurgie pediatrica

MEDSTAR General Hospital

 

 

 

×