Ce trebuie stiut despre infectia cu Helicobacter pylori

Helicobacter-pylori.jpg

HELICOBACTER PYLORI

Reprezinta o bacterie ce colonizeaza mucoasa stomacului cu o frecventa destul de ridicata in randul populatiei, mai ales in tarile mediu si slab dezvolatate unde poate ajunge pana la 80% in cazul pacientilor peste 50 ani.

Modalitatea de transmitere se realizeaza prin intermediul apei contaminate sau a mainilor murdare (transmitere fecal-orala), prin saliva (transimitere oral-orala).

Manifestarile clinice – majoritatea persoanelor sunt asimptomatice, descopirerea infectiei fiind intamplatoare. Alteori sunt prezente simptomele date de boala ulceroasa sau gastrita ca de exemplu: dureri epigastice, greata , varsaturi alimentare.

Cea mai frecventa afectiune gastrica data de infectia cu Helicobacter pylori este reprezentata de ulcerul duodenal ce apare in 90% din cazuri urmata de ulcerul gastric in 70% din cazuri si doar intr-un procentaj foarte mic poate apare cancerul gastric.

Cum diagnosticam aceasta infectie?

In prezent exista mai multe posibilitati de diagnostic.

Cele mai utilizate si cu mare specificitate sunt :

– determinarea antigenului HP din materii fecale . Are o specificitate si o sensibiliatate de peste 90% .

– testul rapid la ureaza. Utilizeaza un fragment de mucoasa gastrica prelevata prin biopsie in timpul endoscopiei digestive. Are o specificitate si o sensibiliate aproape 100%. Alt beneficiu este reprezentat de aflarea rezultatului intr-un timp foarte scurt – cateva minute, rareori o ora.

Frecvent este folosita ca metoda de diagnostic detectarea anticorpilor HP din sange. Trebuie totusi tinut cont de faptul ca anticorpii pot persista chiar daca boala a fost eradicata si deci nu poate fi folosita ca metoda de diagnostic certa a infectiei .

Alte teste: testul respirator cu uree marcata, culturi bacteriene.

In ce conditii si cum se trateaza infectia?

Tratarea infectiei este obligatorie la pacientii cu: ulcer gastric/duodenal, gastrita atrofica, limfom MALT, dupa operatia de cancer gastric.

Simpla descoperire a colonizarii mucoasei gastrice cu Helicobacter pylori, dar fara leziuni, nu justifica tratamentul.

Tratamentul trebuie recomandat de medic deoarece aceasta infectie se eradicheaza greu si cu recidive frecvente. Cel mai frecvent este folosita tripla terapie (asocirea a doua antibiotice timp de 10-14 zile cu un antisecretor gastric timp de o luna). Testarea eradicarii infectiei se face la o luna de la incheierea terapiei.

DR. ELENA PETROVICI, medic primar medicina interna, specialist gastroenterologie

MEDSTAR General Hospital, MEDSTAR 2000 Clinic

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?