Interventie chirurgicala moderna de lupta impotriva obezitatii morbide, disponibila acum in Constanta
Mai mult decat o problema estetica, obezitatea este o problema de sanatate. Odata cu aparitia obezitatii, apar si boli dintre cele mai diverse (cardiace, respiratorii, de circulatie etc.), ce pot pune viata in pericol. Iar atunci cand regimul alimentar si miscarea nu dau rezultate, singura solutie ramane interventia chirurgicala.
In prezent, constantenii diagnosticati cu obezitate morbida nu mai trebuie sa plece la centre din Bucuresti sau din tara pentru a beneficia de interventii din sfera chirurgiei bariatrice (asa denumita “chirurgie a obezitatii“); tehnici de varf, de ultima generatie, practicate in SUA si Europa, sunt disponibile pe plan local.
Sleeve Gastrectomy
Gastrectomia longitudinala laparoscopica (Sleeve Gastrectomy) este o tehnica noua, aparuta de aproximativ un deceniu in lumea medicala si la care se apeleaza din ce in ce mai mult pe plan mondial. Interventia dureaza putin (aproximativ o ora jumatate – doua ore), perioada de recuperare post-operatorie este scurta, pacientii fiind externati din spital dupa 48 – 72 de ore, iar in primele opt – noua luni de la operatie pacientul pierde intre 30 si 40 de kilograme. Si, la fel de important, aceste kilograme nu le mai pun inapoi.
Acest tip de operatie este realizat de chirurgul Daniel Ovidiu Costea, in cadrul Sectiei de Chirurgie a MEDSTAR General Hospital.
Procedura consta in reducerea capacitatii gastrice. Practic, se taie o portiune din stomac, ramane o «punga» mult mai mica, astfel ca pacientul se satura mult mai repede. Prin eliminarea unei portiuni de stomac, se reduce si numarul de celule responsabile cu senzatia de foame, astfel ca satietatea apare mai repede.
Costul interventiei chirurgicale variaza intre 3.700 si 4.000 de euro, in functie de consumabilele folosite in timpul operatiei.
Etapele interventiei
Oricat de mare ar fi disperarea pentru pierderea kilogramelor in plus, sunt anumite etape ce trebuie parcurse inainte de a ajunge pe masa de operatie.
Interventia chirurgicala este ultima arma impotriva kilogramelor, cand toate celelalte mijloace au esuat. In primul rand, pacientii trebuie sa urmeze un regim alimentar cel putin sase luni, sa faca analize, investigatii, sa fie vazuta de nutritionist, endocrinolog, cardiolog, pneumolog. Este o intreaga echipa, din care face parte si chirurgul. Daca in jumatate de an, pacientii nu reusesc sa slabeasca, se apeleaza la operatie.
Indicatii pentru acest tip de interventie
Operatia este indicata persoanelor care au un indice al masei corporale (IMC) de peste 40 kg/ m2, fiind diagnosticate cu obezitate morbida sau cu super obezitate morbida (peste 50 – 60 kg/m2), care le pune viata in pericol.
Riscuri si beneficii
Printre beneficiile gastrectomiei longitudinale laparoscopice, trebuie mentionate: pierderea relativ rapida a kilogramelor, cat si faptul ca stomacul este redus in volum, dar isi pastreaza functiile intacte, astfel ca pacientii duc, ulterior, o viata normala. Trebuie insa sa acorde mai multa atentie regimului alimentar si sa faca miscare.
Posibilitatea de a dezvolta complicatii in timpul interventiei creste o data cu inaintarea in varsta atat la femei cat si la barbati, dar si in functie de greutate.