INFORMATII REFERITOARE LA DIAGNOSTICUL SI MIJLOACELE MODERNE DE TERAPIE A DURERII SI IN EDUCAREA PACIENTILOR PENTRU A EVITA CONDITIILE GENERATOARE DE DURERE

Durerea reprezintă o experiență senzorială dezagreabilă determinată de un stimul nociv sau potențial nociv și însoțită de un răspuns vegetativ și afectiv-emoțional.

Durerea este un mecanism de protecție, reprezentând cel mai comun simptom din stările patologice. Apare de fiecare dată în cazul unui țesut lezat, determinând subiectul să acționeze pentru îndepărtarea stimulului dureros.

In clinica noastra asiguram sedare si analgezie procedurala.

Termenul  de sedare și analgezie procedurală (SAP) defineşte utilizarea de medicamente hipnotice și / sau analgezice pentru a permite o desfășurare adecvată şi eficientă a procedurilor diagnostice sau terapeutice în timp ce pacientul este atent monitorizat pentru potențiale efecte adverse. În trecut SAP a fost (inadecvat) denumită sedare conștientă; dar asocierea celor doi termeni este contradictorie, deoarece sedarea eficientă reduce starea de conștiență.

SAP bine tolerată are ca rezultat conservarea permeabilității căilor respiratorii și a ventilației spontane, în ciuda deprimării stării de conștiență.

Parametrii necesari pentru a oferi o sedare și analgezie procedurală bine tolerantă

  1. Evaluarea adecvată a căilor aeriene superioare
  2. Mediu adecvat pentru desfăşurarea / monitorizarea PSA

Pe lângă factorii de mediu (locațiile pentru desfăşurarea  SAP, facilitățile necesare, zonele de recuperare, dimensiunile camerelor, logistica spațială, echipamentele), factori umani și procedurali (calificarea  personalului, acces imediat la asistența de urgență) influențează, de asemenea, siguranța pacienților.

  1. Toți membrii personalului responsabili de SAP trebuie să fie certificaţi  pentru resuscitarea
  2. Informarea pacientului despre PSA

Clinicianul trebuie să discute cu pacientul riscul, beneficiile și tehnicile SAP înainte de a efectua procedura

Înainte de efectuarea PSA, clinicianul trebuie să completeze o evaluare clinică completă a pacientului, să discute cu acesta despre  potențialele riscuri  și planul propus pentru procedura programată. Clinicianul ar trebui, de asemenea, să dezvăluie / să prezinte potențialele alternative în caz de eșec, dar şi situaţia  în care nu se face SAP.

Trebuie utilizat un formular de consimțământ informat tipărit și exprimarea acordului se va face cu martori.

Derogările consimțământului informat pot fi considerate acceptabile dacă pacientul nu este în măsură să furnizeze un consimțământ explicit din cauza unei situații severe (durere sau stare mintală modificată).

  1. Acces imediat la echipamentele de resuscitare
  2. Postul alimentar presedare

Prin sedarea și analgezia  procedurală se evita conditiile generatoare de durere pentru pacientii supusi investigatiilor invazive endoscopice.

Ghidurile Societăţii Europeane de Anestezie (ESA) și Consiliului European de Anestezie (EBA) pentru sedarea și analgezia procedurală la adulți

(Eur J ANAESTHESIOL 2018;35:6-24)

Jochen Hinkelbein, Massimo Lamperti, Jonas Akeson, Joao Santos, Joao Costa, Edoardo De Robertis, Dan Longrois, Vesna Novak-Jankovic, Flavia Petrini, Michel M.R.F. Struys, Francis Veyckemans, Thomas Fuchs-BuderM and Robert Fitzgerald

×