Monitorizarea pacientilor post infectie SARS-CoV-2

245BD3F4-2.jpg

După cum deja se știe, infecția cu SARS-CoV-2 se răspândește la nivel aerian prin picăturile aerosolizate de pacienții infectați, răspândite prin nas și prin gura pacientului infectat. De aceea țin să precizez că purtarea măștii doar la nivelul gurii nu protejează nici pacientul de a lua boala, nici de a răspândi infecția. Manifestările legate de infecția cu SARS-CoV-2 după cum știm sunt febră, tuse, durere la nivelul cavității bucale, odinofagie, mialgii. Pacienții pot avea, de asemenea, dificultăți de respirație.

Din categoria pacienților cu risc mai mare de a face această boală au fost incluși pacienții cu diabet zaharat, atât de tip 1 cât și de tip 2, și s-a constatat că pacienții diabetici tineri fac forme mai severe. De asemenea, pacienții cu boli pulmonare obstructive – BPOC-ul și astmul, deci pacienții cu afectare anterioară pulmonară, pacienții cu afectare cardiacă, în special cei cu insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială, pacienții obezi – obezitatatea este considerată un factor de risc in infecția cu SARS-CoV-2.

De asemenea, s-a constatat că pacienții tineri fac această boală cu forme mai severe, chiar și cu decese. Pacienții cu boli imunologice, pacienții cu cancer, în special nou descoperit care sunt în chimioterapie sau progresie a bolii. Pacienții cu boli hematologice au fost incluși în categoria pacienților cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții cu boli neurologice, în special pacienții cu antecedente de accident vascular cerebral, posibil având în vedere riscul protrombotic al infecției cu SARS-CoV-2.

Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 pot dezvolta o formă ușoară, o formă moderată sau severă. Riscul de a face o formă severă, cum am detaliat anterior, încadrează anumiți pacienți din anumite categorii cu morbidități, adică boli cunoscute sau poate necunoscute de către pacienți și de medici în momentul în care au făcut infecția cu SARS-CoV-2, boli în evoluție. Sunt și pacienți, s-a constatat o categorie de pacienți tineri care au dezvoltat forme severe de boală, chiar cu deces, în special pacienți cu obezitate.

Trebuie acordată o atenție specială pacienților care au stat în izolare la domiciliu, care au fost urmăriți doar telefonic sau există posibilitatea în unele centre de medicație prin videocall, necesită o evaluare post infecție un pic mai amănunțită deoarece nu avem pentru dânșii o imagine clară a afectării pulmonare. Deci ei vor trebui, la ieșirea din izolare, dupa cele 14 zile de carantină, să efectueze un consult pneumologic, de asemenea să efectueză o radiografie pulmonară sau un CT pulmonar și un set de analize.

Pentru identificara gradului de infectare al infecției cu SARS-CoV-2 se indică, în primul rând, efectuarea unei radiografii pulmonare care ne poate arăta leziunile tipice din infecția cu SARS-CoV-2, de tipul leziunilor cu opacități diseminate pe ambele câmpuri pulmonare cu distribuție periferică și care au tendință de confluare și diseminare bilaterală. Deoarece radiografia pulmonară, în unele cazuri, în special în formele cu afectare ușoară și moderată nu poate evidenția totalitatea leziunilor și de asemenea nu poate evalua un grad să spun așa al complicațiilor protrombotice, deci riscul de a dezvolta un embolism pulmonar, se indică efectuarea CT-ului pulmonar care ne va arăta cu acuratețe mai mare gradul de extensie lezională și de asemeni ne poate indica dacă există un tromb la nivelul circulației pulmonare. De asemenea, este indicată în evaluarea unui pacient post infecție cu SARS-CoV-2 efectuarea unei spirometrii, adică evaluarea funcției pulmonare, pentru că aceasta, de cele mai multe ori, există o concordanță între gradul de afectare lezională vizibil pe radiografie pulmonară sau tomograf și gradul de afectare funcțională exprimabil prin spirometrie. Deci așa ne putem orienta de afectarea funcțională a capacității pulmonare respiratorii a pacientului.

În monitorizarea pacienților este indicat de a face un bilanț biologic constând în analize, cu efectuarea unei hemoleucograme care poate identifica un grad de anemie intrainfecțioasă, poate evidenția prezența unui număr mai mare sau mai mic de leucocite, de asemenea, un număr scăzut de limfocite, caracteristic infecțiilor virale, deci și infecțiilor cu SARS-CoV-2. În profilul biologic trebuie introduși în mod obligatoriu markerii care indică inflamația determinată de infecția virală. Urmărim pacientul prin efectuarea probelor de sindrom inflamator, în special a proteinei C reactive, de asemenea, VSH-ului, fibrinogenului.

Tot în monitorizarea biologică a pacienților post infecție SARS-CoV-2 trebuie inclusă o evaluare a funcției hepatice, de multe ori afectată, cu efectuarea transaminazelor hepatice, a enzimelor de colestază și a LDH-ului. De asemenea, trebuie efectuată o evaluare a rinichiului prin dozarea creatininei și a ureei și de asemenea nu trebuie exclusă monitorizarea pacienților post infecție SARS-CoV-2 datorită riscului protrombotic al acestei infecții și dozarea și urmărirea D-dimerilor.

În evaluarea pacienților post infecție SARS-CoV-2, în formele moderate și severe, în special formele care au necesitat internare în cursul infecției, există o categorie de pacienți care au o afectare mai severă a capacității pulmonare și există o scădere a saturației oxigenului, monitorizarea acestor pacienți necesitând efectuarea unei pulsoximetrii diurne, la repaos și la efort, și de asemenea nocturne. Sunt acei pacienți care au rămas, care ies din spital cu oxigenoterapie, deci oxigen la domiciliu și pentru a monitoriza debitul de care acești pacienți au nevoie est necesară efectuarea acestei pulsoximetrii, înregistrări de pulsoximetrie.
Pacienții post infecție SARS-CoV-2 trebuie monitorizați.

Întrebarea a apărut: cât timp trebuie monitorizați acești pacienți după infecția cu virusul SARS-CoV-2?
Pacienții la care se constată că au leziuni restante pulmonare post infecție, pacienți care au fost în izolare la domiciliu, pacienți care au fost externați din spital. Monitorizarea acestor pacienți, atât imagistic cât și biologic trebuie făcută până la remiterea completă a leziunilor pulmonare, imagistic, și de asemenea, biologic, până se remite sindromul inflamator. Abordarea pacientului cu post infecție SARS-CoV-2 este o abordare multidisciplinară. S-a constatat, după cum știm, că boala… este o afectare multi organică, nu afectează doar plămânul. Afectează, de asemenea, într-o proporție destul de ridicată și cordul, de aceea pacienții vor trebui să efectueze și un consult cardiologic, o ecocardiografie, pentru a evidenția dacă există riscul să fi dezvoltat o miocardită sau pericardită post coronavirus. De asemenea, monitorizați pacienții pentru riscul tromboembolic.

Pacienții trebuie să efectueze, pacienții care acuză o stare de amețeală, confuzie, fatigabilitate post infecție SARS-CoV-2, efectuat un consult neurologic pentru a exclude să nu fi dezvoltat un accident vascular cerebral silențios.

Pacienții care au avut o formă de afectare mai gravă de infecție SARS-CoV-2 și care au avut o afectare a funcției și capacității pulmonare mai accentuată, necesită efectuarea unei evaluări în ceea ce privește recuperarea cu programe de kinetoterapie adaptate. Organizația Mondială a Sănătății a inclus, de asemenea, în recuperarea acestor pacienți și aceste programe de kinetoterapie adaptate fiecărui pacient, personalizate, și de asemenea a indicat efectuarea în post spitalizare în special pentru pacienții cu formele severe de boală pacienții care au necesitat oxigenoterapie pe timpul internării și de asemenea la externare au rămas pe oxigenoterapie și leziuni severe, vizibile imagistic, la nivel pulmonar, au indicat efectuarea oxigenoterapiei hiperbare care îmbunătățește oxigenarea la nivel tisular și ajută acești pacienți să capete o recuperare funcțională mult mai rapidă.

La MEDSTAR General Hospital efectuăm toată această gamă largă de evaluare a pacientului post infecție SARS-CoV-2, pornind de la partea imagistică, deci determinarea leziunilor restante prin radiografie pulmonară, de identificare. Sunt pacienți care nici nu au știut că au avut infecția cu virusul SARS-CoV-2 și cu ocazia efectuării unei radiografii de rutină, doar pentru că tușesc, sau nu neapărat, pot să nici nu aibă un simptom pulmonar, pot să aibă o stare de fatigabilitate generală, și atunci pacientul este îndrumat de medicul de familie sau vine de la sine și efectuează o radiografie pulmonară și atunci constați că dânsul de fapt a avut o infecție SARS-CoV-2 fără să fi știut. De asemenea, se pot face analizele, profilul biologic prin care trebuie urmărit pacientul post infecție SARS-CoV-2. De asemenea, toate consulturile multidisciplinare prin care pacientul poate fi urmărit, pornind chiar de la primul, chiar consult pneumologic, consultul cardiologic, consultul neurologic.

 

Dr Doina Piriu, medic primar pneumologie

×