NT-proBNP, marker al disfuncției miocardice, util în stabilirea prognosticului pacienților cu Sindrom coronarian acut

Pacienții cu sindrom coronarian acut (SCA) prezintă un risc mai mic de evenimente ischemice recurente, potrivit dovezilor obținute în cadrul studiilor științifice. Aceștia beneficiază pe de o parte de revascularizarea coronariană de rutină efectuată precoce, iar pe de altă parte, de un tratament de prevenție secundară mai bun, inclusiv de terapia antiplachetară duală (DAPT).
În ultimii ani, noi biomarkeri s-au dovedit utili în stabilirea prognosticului pacienților cu SCA. Cei mai utilizați sunt: troponina T cardiacă de sensibilitate înaltă (hs-TnT), marker al leziunii miocardice; peptidul natriuretic de tip N-terminal proBNP (NT-proBNP), marker al disfuncției miocardice; cistatina C, marker al funcției renale; proteina C reactivă (CRP), marker al inflamației; factorul GDF-15, marker al stresului oxidativ și al inflamației.
În urma acestor studii științifice, specialiștii au dezvoltat și validat un nou scor pentru pacienții cu SCA supuși intervenției coronariene percutane, care ar putea fi util acestei categorii de pacienți în evaluarea riscului și în alegerea tratamentului. Acesta se numește ABC-ACS și se bazează mai multe criterii – vârsta (A), doi biomarkeri (B) – NT-proBNP și GDF-15 – și variabile clinice (C).
Preluare Viata Medicala