Oncologia urologica se confrunta cu o frecventa tot mai mare a cazurilor

oncologia-urologica.jpg

Urologia este specialitatea in care se diagnosticheaza si se trateaza afectiuni ale tractului urinar la barbati si la femei, precum si afectiuni ale aparatului reproducator la barbati. Urologia se completeaza sau chiar se suprapune uneori cu alte specialitati medicale, cum ar fi oncologia, nefrologia, ginecologia, andrologia, chirurgia pediatrica, gastroenterologia sau endocrinologia.

Oncologia urologica studiaza tratamentul chirurgical al bolilor maligne genito-urinare cum ar fi cancerul de prostata, glande suprarenale, vezica urinara, rinichi, uretere.

“Frecventa cancerelor aparute in zona aparatului urinar a crescut extrem de mult in ultima perioada. Practic vorbim despre o explozie a cancerului de vezica urinara, cancerului de rinichi, cancerelor uroteliale de cai urinare, inclusiv cancerele de prostata, cancerele de testicol. Explicatia nu este una categorica, dar se presupune ca in frecventa crescuta a patologiei oncologice sunt incriminate o serie de factori externi, de mediu, chimici, alimentari – aceste E-uri despre care se tot vorbeste – si o serie de substante chimice care pot fi agresive asupra aparatului, organismului uman si sa dea aceste afectiuni oncologice”, este semnalul de alarma tras de prof. univ. dr Viorel Tode, medic primar urologie in cadrul MEDSTAR General Hospital.

“Cred ca pe viitor trebuie sa se puna mai mult accentul pe medicina preventiva, educatia sanitara a indiviului. Degeaba descoperim un cancer in stadiu de explozie cu metastaze daca nu stim sa il diagnosticam precoce. De exemplu, in patologia prostatei canceroase exista un antigen specific al prostatei pe care orice barbat trecut de 40 de ani ar trebui sa il faca. Acesta este ca un senzor, ca un clopotel care spune: atentie, daca valoarea este peste 4 nanograme, este posibil sa avem un neoplasm. Asa cum la femei se efectueaza testul Babes Papanicolau, recomandat anual, poate asa ar trebui si la barbati sa se faca aceste teste pentru despistarea precoce a cancerului. Medicina preventiva si-ar spune atunci cuvantul, trebuie sa educam oamenii in acest sens”, completeaza prof. univ. dr Viorel Tode.

 

De altfel, patologia aparatului urinar, cu cele mai importante afectiuni, dar mai ales oncologia urologica, a fost tema principala a ultimului Congres de Chirurgie Urologica, desfasurat in perioada 14-17 iunie la Bucuresti. La aceasta manifestare, prof. univ. dr. Viorel Tode a lansat cartea “File din istoria urologiei romanesti”.

oncologia urologica
File din istoria urologiei romanesti

“Am 57 de participari la teze de doctorat. Si m-a surprins un confrate tanar, nu am nimic cu tinerii, sunt tineri de exceptie, care a avea o lucrare despre factorul genetic si cancerul de prostata. Dar nu stia cine a fost profesorul Eugeniu Proca, cel care in 1986 a scris o monografie despre cancerul de prostata. Nici macar nu l-a citat. Si in profesorul Ioanel Sinescu am avut un sprijin deosebit si i-am provocat pe colegii mei din marile centre universitare, pentru ca este pacat sa nu fie cunoscuti corifeii urologiei din Romania. Si am avut un succes in sensul ca toti au raspuns pozitiv la provocarea mea, iar succesul s-a materializat prin aparitia acestei carti pe care toata lumea o apreciaza pentru ca este o microenciclopedie de urologie romaneasca”, afirma prof. univ. dr. Viorel Tode.

MEDSTAR General Hospital

 

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?