Punctie biopsie mamara

punctie-biopsie-mamara.png

Punctie biopsie mamara

  • Ofera diagnosticul de certitudine al cancerului mamar
  • Este aplicabila tuturor tumorilor, chiar si celor cu dimensiuni de doar cativa milimetri
  • Necesita anestezie generala de scurta durata sau anestezie locala
  • Nu necesita spitalizare
  • Este nedureroasa si dureaza in jur de 30 minute

Punctia biopsie mamara se recomanda atunci cand examenele clinice si imagistice sugereaza prezenta cancerului mamar iar medicul trebuie sa cunoasca diagnosticul de certitudine (formatiune benigna/maligna) al zonei modificate pentru a putea incepe tratamentul.

In functie de rezultatul examenului histopatologic se stabileste conduita terapeutica, si anume: terapie chirurgicala, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologica,etc.

Descoperit in fazele incipiente (stadiul 0 sau 1), cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de peste 90%. Punctia biopsie furnizeaza material pentru examinarea histopatologica – unicul examen ce ofera un diagnostic de certitudine al cancerului mamar si care dicteaza conduita terapeutica adecvata.

Punctia biopsie consta in recoltarea a 3-5 mostre dintr-o tumora mamara solida, printr-o metoda chirurgicala, pentru un diagnostic de certitudine. Ulterior, proba recoltata este trimisa pentru a fi examinata histopatologic.

In prealabil, zona sanului este acoperita cu un camp steril, este dezinfectata si anesteziata, fiind apoi patrunsa pentru a preleva esantionul care va fi analizat.

Procedura dureaza 15-30 de minute si este urmata de o compresie manuala asupra zonei punctionate. Pacienta trebuie sa evite efortul fizic, cel putin in urmatoarele 24 de ore dupa interventie. Daca apar dureri, acestea pot fi calmate prin administrarea unor tratamente recomandate de medic.

Inainte cu 3-4 zile de efectuarea punctiei mamare nu se administreaza tratamente anticoagulante sau antiagregante (aspirina, aspenter, heparina).

Pentru efectuarea punctiei mamare nu este necesara internarea pacientei, fiind foarte rapida si eficienta in confirmarea sau infirmarea unui diagnostic. Efectele secundare sunt minime si constau, in general, in echimoze si dureri minime, riscul de infectie fiind foarte redus.

Pentru programari, sunati la 0241-940

MEDSTAR General Hospital

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?