Rinita alergica

rinita-alergica.jpg

Rinita alergica este o afectiune inflamatorie a mucoasei nazale. Este initiata de un raspuns imun alergic la alergene inhalatorii, la persoane sensibilizate. Reprezinta o problema de sanatate globala, afectand 10 pana la 20% din populatie.

Cascada imunologica alergica determina urmatoarele SIMPTOME, ce pot varia ca severitate si durata:

– congestie sau obstructie nazala (nas infundat),

– rinoree (secretie nazala mucoasa – alba, apoasa),

– prurit (mancarime) nazal sau conjunctival,

– si/sau stranut.

De asemenea, pot aparea SIMPTOME GENERALE ca oboseala, concentrare si productivitate redusa la serviciu sau scoala .

Rinita alergica poate fi insotita frecvent si de conjunctivita, manifestata prin prurit ocular, lacrimare, congestia vaselor conjunctivale (inrosirea ochilor) si edem periorbital.

Rinita alergica poate fi un FACTOR PREDISPOZANT pentru afectiuni ale organelor adiacente, cum sunt sinusurile maxilare si frontale (sinuzite), urechea medie (otite), nazofaringele si laringele, arborele bronsic (astmul).

DIAGNOSTICUL este stabilit in functie de simptomatologia ce apare ca urmare a expunerii la aeroalergene si testele cutanate prick sau imunoglobulinele specifice pozitive, corelate cu istoricul pacientului.

Principalele aeroalergene implicate in patogenia rinitei alergice sunt:

– acarienii din praful de casa (Dermatophagoides pternonyssinus si Dermatophagoides farinae),

– polenurile,

– mucegaiurile

– epiteliile de animale.

 

Polenurile sunt sporii masculini ai semintelor arborilor, ierburilor si buruienilor. Arborii infloresc si polenizeaza in prima parte a primaverii, o perioada mai scurta de timp. In schimb, polenul ierburilor (Graminee) determina manifestari alergice incepand din lunile aprilie-mai si pana la jumatatea lunii iulie, cand in atmosfera apare polenul de buruieni (Artemisia vulgaris si Ambrosia artemisifolia). Acesta din urma se gaseste in aer pana catre sfarsitul toamnei sau pana incep ploile de toamna.

TRATAMENTUL rinitei alergice ar trebui sa ofere posibilitatea pacientului de a avea o viata sociala normala, gust, miros si un somn odihnitor.  Controlul simptomatologiei trebuie avut in vedere pentru o buna calitate a vietii si pentru a diminua co-morbiditatile asociate.

Tratamentul cuprinde urmatorii pasi:

  1. Profilaxia expunerii la factorii declansatori/agravanti – atunci cand este posibil.
  2. Medicatia simptomatica – adaptata nevoilor, caracteristicilor si preferintelor fiecarui pacient in parte.
  3. Vaccinurile alergenice – reprezinta tratamentul patogenic al bolii. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice este un tratament imunomodulator ce tinteste restabilirea imunitatii normale impotriva alergenelor. In prezent, exista doua tipuri de vaccinuri, in functie de modul de administrare: injectabil subcutanat si oral sublingual.

 

In aceasta perioada, in aer plutesc polenurile de primavara. Sa nu tratam rinita sezoniera cu remedii naturiste ce pot sta chiar la baza alergiei”, avertizeaza Dr Selda Ali, medic specialist alergologie, MEDSTAR General Hospital.

 

 

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?