Rolul ecografiei in diagnosticul patologiei renovezicale
In ultimii 20 de ani, ecografia a devenit una dintre principalele metode de screening imagistic pentru diagnosticarea a numeroase afectiuni. Ea a devenit indispensabila si pentru examinarea aparatului urinar.
Ecografia, ca metoda de screening, prezinta numeroase avantaje:
– este neinvaziva si nedureroasa
– nu are contraindicatii
– este accesibila si necostisitoare
– ofera un diagnostic rapid
– poate fi efectuata ori de cate ori este nevoie
In cazul patologiei aparatului urinar poate fi utila pentru:
– evidentierea malformatiilor
– diagnosticul litiazei renovezicale, a patologiei tumorale renovezicale
– descrierea aspectului rinichilor poate orienta medicul catre o anumita patologie acuta (pielonefrite acute, ureterohidronefroza acuta, hematom posttraumatic, etc) sau cronica (nefroscleroza, pielonefrita cronica, nefrocalcizoza, tbc renovezical, etc)
– patologia renala a gravidelor si copiilor, fiind o metoda neivaziva si neiradianta
Pentru efectuarea investigatiei pacientul nu necesita o pregatire speciala. Nu trebuie sa consume alimente cu cel putin patru ore inainte de procedura si sa aiba vezica in repletie (sa consume lichide cu cel putin o ora inainte).
Ulterior, la indicatia medicului, ecografia renovezicala poate fi completata si cu alte investigatii necesare confirmarii/infirmarii diagnosticului: cistoscopie, urografie, cistografie mictionala, URORMN, UROCT si altele.
Ecografia abdominopelvina care sa includa si investigarea aparatului renovezical, trebuie sa devina o metoda de screening uzual, efectuata cu frecventa de o data pe an (daca nu exista alte indicatii) ea va poate salva viata.
Ecografia renovezicala face parte din oferta de servicii medicale ale MEDSTAR 2000 Clinic, fiind efectuata dr Dr. Raluca Zica, medic primar nefrologie, in baza unei programari.