Soarele si afectiunile reumatice

soarele-si-reumatismul.jpg

Soarele si afectiunile reumatice. Vitamina D denumită şi “vitamina soarelui” are un rol important ȋn menţinerea nivelului normal al calciului şi fosforului ȋn sânge. Vitamina D se găseşte ȋn mai multe surse alimentare, cum ar fi peştele, ouăle, laptele fortificat şi uleiul din ficat de cod. Expunerea la lumina solară are un rol important ȋn sinteza vitaminei D3 la nivelul pielii. Zece minute de expunere la soare ȋntr-o zi este considerată o perioadă suficientă pentru a preveni carenţele de vitamina D.

Această vitamină este un agent inhibitor important al resorbţiei osoase, având rol ȋn păstrarea masei osoase, iar secundar creşte absorţia intestinală de calciu.  Aceste proprietăţi fac din vitamina D un factor important ȋn prevenţia şi tratamentul osteoporozei, boală scheletală caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase şi risc crescut de apariţie a fracturilor.

Vitamina D scade riscul apariţiei unor boli autoimune (diabet zaharat tip I, scleroza multipla), însă scăderea riscului de apariţie a artritei reumatoide este discutabilă. Există studii care arată că marii consumatori de vitamina D asociază un risc mai mic de artită reumatoidă, dar există şi studii de cohortă care nu asociază nivelele de vitamina D cu riscul de artită reumatoidă. În schimb un lucru este cert: pacieţii cu artrită reumatoidă care sunt ȋn puseu de activitate (prezintă artrite şi sindrom biologic de inflamaţie) trebuie să evite expunerea la soare.

În schimb, la pacienţii cu reumatism cronic degenerativ (artroză – gonartroză, coxartroză, spondiloză) expunerea la soare şi talasoterapia sunt indicate, având efecte benefice asupra evoluţiei ulterioare a bolii.

Expunerea la soare şi ȋn special la razele ultraviolete B, este cunoscută ca fiind unul din factorii declanşatori ai lupusului eritematos sistemic şi ai aparitiei simptomelor. O zi la plajă poate declanşa o erupţie pe piele ȋn zonele expuse la soare şi poate agrava celelalte simptome ale afecţiunii (artrite, poliserozite, nephrite, etc.).

Expunerea la soare este benefică la majoritatea persoanelor (femei la menopauză, vârstnici), ȋnsă există categorii de pacienţi, ȋn special cu boli autoimune, la care expunerea la soare poate declanşa sau agrava boala. De asemenea, expunerea la soare trebuie să ţină cont şi de patologiile existente, ȋn special cele cardio-vasculare şi dermatologice care se pot agrava.

MEDSTAR General Hospital

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support