„Sa schimbam statisticile privind incidenta cancerului de col uterin!”

statistici-papanicolau.jpg

Cancerul de col uterin reprezinta o importanta problema de sănătate publica, reprezentând a doua cauza de mortalitate prin cancere ginecologice la nivel mondial, însă România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin.

În România,  cancerul de col uterin este pe locul doi ca incidenta, fiind precedat de cancerul mamar.

Studiile de specialitate au stabilit ca neoplasm de col uterin precum și leziunile precursoare sunt cauzate de infecția persistenta cu tulpini cu risc oncogen crescut ale virusului Papilloma uman – respectiv tulpinile 16, 18, 31, 45.

Ca și factori de risc ce trebuie citați amintesc: parteneri sexuali multipli, debutul precoce al vieții sexuale, folosirea contraceptivelor orale, fumatul, multiparitatea.

Însă cel mai important factor de risc, care poate fi înlăturat în cel mai simplu mod, este absenta unui screening citologic adecvat.

Screeningul în cazul cancerului de col uterin îl reprezinta testul Babes-Papanicolaou în mediu lichid. Acest test efectuat conform recomandărilor-anual, după începerea vieții sexuale – poate scădea mult incidenta cancerului de col uterin, întrucât identifică eventuale tipuri de leziuni precursoare, care, neinvestigate și tratate corespunzător, se pot transforma în cancer.

Testul trebuie efectuat anual, chiar și în absenta unor eventuale simptome, care din păcate se instalează tardiv, când tumora este uneori deja vizibila și deja în stadii avansate.

Depistat în stadii incipiente, neopasmul de col uterin este curabil, crescând rata de supraviețuire a pacientelor. Însă,  din păcate,  la momentul actual, pacientele se prezintă la medic, în majoritatea cazurilor,  când simptomele sunt deja instalate și boala este de multe ori în stadii inoperabile.

Haideti sa schimbăm aceste statistici  reținând,  dragi doamne și domnișoare,  că testul Babes-Papanicolaou efectuat periodic vă poate salva viața!

 DR ROXANA PENCIU, medic specialist obstetrică ginecologie

 

Despre testarea gratuita Babes Papanicolau la MEDSTAR General Hospital

Prin Programul National de depistare precoce a cancerului de col uterin, cu sprijinul UATMR Bucuresti si DSP Constanta, medicii de familie din judetul CONSTANTA recomanda pacientelor cu varstele cuprinse intre 25 si 64 ani sa urmeze procedura gratuita de screening pentru a depista precoce cancerul de col uterin.

In urma unei programari in cadrul MEDSTAR GENERAL HOSPITAL femeile beneficiaza de prelevarea testului Babes-Papanicolaou ce are ca scop determinarea absentei sau prezentei celulelor anormale recoltate la nivelul colului uterin.

Proba este analizata de catre medicul anatomopatolog,iar rezultatele sunt eliberate, dupa interpretare, pentru a fi centralizate in termen de maxim de 30 de zile.

Medicul de familie primeste direct de la clinica rezultatele testelor Babes Papanicolaou pentru a indruma pacientele spre medicul specialist ginecolog. Concluziile medicului specialist ginecolog stau la baza preventiei sau tratamentului precoce al cancerului de col uterin.

STATISTICI MEDSTAR General Hospital

  • Numar total teste Babes Papanicolaou efectuate oct. 2012 – apr. 2017 : 5723

  • Numar total teste Babes Papanicolaou – rezultat NEGATIV oct. 2012 – apr. 2017 : 4408

  • Numar total teste Babes Papanicolaou – rezultat POZITIV  oct. 2012 – apr. 2017 : 1315

Citeste si…

Pasii necesari pentru efectuarea testului Babes Papanicolau

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support