Pasii necesari pentru efectuarea testului Babes Papanicolau

testare-gratuita-Babes-Papanicolau.jpg

Efectuarea testului Babes Papanicolau la timp si in mod corect poate duce la depistarea cancerului de col uterin.

Din nefericire, cancerul de col uterin încă are o incidenţă crescută în ţara noastră. Deşi există mijloacele pentru depistarea din timp a neoplaziei, multe femei încă ajung tarziu la medic. De aceea, la nivel naţional, a fost demarat un Program de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Aceste prevede ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot efectua, GRATUIT, testul Babeş Papanicolau, principalul mijloc de screening prin care poate fi depistată neoplazia.

„Este indicat ca recoltarea frotiului (picatura de sange) pentru testul Babes Papanicolau să se efectueze după a opta zi a ciclului menstrual. Ideal ar fi între zilele a 12-a şi a 14-a ale ciclului menstrual – acesta reprezentând distanţa dintre două menstre, de 28 de zile. De asemenea, pacientele trebuie să ştie că înainte de recoltare cu 48 de ore nu trebuie să se spele intravaginal şi nici să nu aibă contact sexual. Insa, inainte de parcurge pasii pentru acest test, este foarte important ca pacienta sa efectueze un consult ginecologic”, afirma Dr Lucian Serbanescu, medic specialist obstetrica ginecologie in cadrul MEDSTAR General Hospital.

„Este indicat ca testul Babes Papanicolau să nu se preleveze fără un consult ginecologic prealabil. Căci, la respectivul consult, pot fi depistate boli asociate sau o infecţie vaginală, situaţii în care este foarte bine să fie tratate afecţiunile mai întâi, iar abia apoi recoltat frotiul. În caz contrar, există riscul să apară rezultate modificate, nefavorabile, care să le alarmeze pe paciente cu privire la existenţa unei stări de premalignitate, dar de fapt să fie o inflamaţie dată de o infecţie”.

În cazul pacientelor aflate la menopauză, testarea Babes Papanicolau poate fi efectuată după urmarea unei terapii hormonale de substituţie. Fara aceasta terparie, mucoasa vaginala poate fi atrofiata din cauza lipsei de estrogen, iar rezultatele testului pot fi modificate si interpretate gresit.

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin apare mai frecvent la pacientele care au activitate sexuală cu parteneri multipli şi la cele care şi-au început viaţa sexuală precoce, înainte de vârsta de 18 ani. Multe dintre paciente nu prezintă o simptomatologie de debut: sângerări la contact sexual, la efectuarea toaletei vaginale sau între menstre. Iar cele care au aceste simptome aleg să le ignore, ajungând la medic când boala este deja avansată. Ca şi în cazul altor neoplazii, nici prezenţa cancerului de col uterin nu este semnalată prin dureri!

Recomandarea medicilor este ca testul Babes Papanicolau să fie efectuat anual.  Această testare poate fi realizată GRATUIT la MEDSTAR General Hospital, in cadrul Programului National de Depistare Activa Precoce a Cancerului de Col Uterin. Fiecare persoana care acceaseaza acest Program are dreptul sa il efectueze gratuit o data la 5 ani.

INCEPAND CU LUNA OCTOMBRIE 2017, FEMEILE CARE AU ACCESAT PROGRAMUL IN ANUL 2012 POT BENEFICIA DIN NOU DE GRATUITATEA TESTARII!!!

AICI DETALIILE Programului National de Depistare Activa Precoce a Cancerului de Col Uterin

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Call Now Button
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support