Ulcerul trofic venos

ulcer-trofic-venos.png

Ulcerul venos reprezinta complicatia cea mai redutabila a bolii venoase cronice. El are o prevalenta de aproximativ 2% la persoane de peste 65 ani. In Europa de Vest, 1-3% din bugetul pentru sanatate este alocat pentru ulcerul venos. Boala necesita tratament indelungat, timpul mediu de vindecare variaza intre 12 si 30 saptamani. Se considera ca tratamentul pentru ulcerul venos in regim de spitalizare este de 24 ori mai scump fata de cel din ambulatoriu. De asemenea, timpul de spitalizare este mai scurt in centre dedicate care utilizeaza protocoale terapeutice.

Ecografia Doppler venos

Ecografia are un rol central in obiectivarea leziunilor vasculare generatoare de ulcer de gamba. Pe langa confirmarea etiologiei venoase a ulcerului, ecografia Doppler venos arata existenta refluxului venos si identifica refluxul venelor perforante si existenta trombozei. De aceea este obligatorie in evaluarea preoperatorie si urmarirea postoperatorie a bolnavului.

In ceea ce priveste importanta reducerii presiunii in sistemul venos prin terapia compresiva si prin corectarea refluxului pathologic, rezolvarea hipertensiunii venoase este mai importanta decat alegerea tipului de pansament. Terapia compresiva controleaza edemul, reduce refuxul venos, amelioreaza pompa musculaturii gambei, imbunatateste microcirculatia, stimuleaza fibrinoliza. Compresia prin ciorapi elastici previne recurenta ulcerului, iar adaugarea unui agent antitrombotic vasculotrop amelioreaza hemodinamica sanguine si reface structura peretelui vascular si astfel se grabeste vindecarea ulcerului venos.

Dermatita alergica poate aparea in urma utilizarii in tratamentul topic a unor agenti precum lanolina, antibioticele, antisepticele etc., incidenta ei crescand proportional cu durata ulcerului. Dermatita de contact apare datorita contactului exsudatului abundent cu pielea. Transformarea maligna a ulcerului venos poate fi o cauza a esecului tratamentului, de aceea ulcerul greu vindecabil necesita biopsii multiple.

Ca o regula de buna practica, flebologii recomanda tuturor practicienilor implicati in ingrijirea bolnavilor de ulcer venos cunostinte practice elementare de fiziologie venoasa si fiziopatologie a ulcerului venos.

ECHIPA DE CHIRURGIE VASCULARA MEDSTAR GENERAL HOSPITAL

MEDSTAR General Hospital

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
× Cu ce te pot ajuta?