Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei 2017

Tuberculoza-2.jpg

In ziua de 24 martie, Romania marcheaza, alaturi de intreaga lume, „Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei”, al carei slogan este „UNITE TO END TB!” / „Uniti, STOPAM Tuberculoza!”

Consideram ca este important sa informam populatia cu privire la aceasta problema de sanatate publica. La nivel mondial, 1,8 milioane de oameni mor anual din cauza TBC, iar la fiecare 18 secunde, un om moare din cauza acestei boli.

Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana ca numar de cazuri de tuberculoza (12.153 cazuri in 2016) si ca incidenta a bolii (cu 64 cazuri la 100.000 de locuitori).

DEPISTAREA TUBERCULOZEI

Conform ghidului metodologic de implementare a Programului national de prevenire, supraveghere si control al TBC, depistarea prin simptome a TBC este o activitate ce revine atat medicilor de asistenta medicala primara, cat si celor de diverse alte specialitati.

Pacientii care se prezinta din proprie initiativa la medic si care prezinta tuse, subfebrilitate, astenie fizica, inapetenta, paloare, transpiratii nocturne, insomnie, nervozitate, scadere ponderala, simptome cu o vechime de peste 2-3 saptamani, trebuie consoderati ca potentiali bolnavi de TBC = subiecti TBC. In aceste cazuri, este necesara dirijarea catre Dispensarele de Pneumoftiziologie teritoriale, unde vor fi investigati pentru precizarea diagnosticului.

Orice persoana cu semne si simptome sugestive pentru diagnosticul de TB trebuie sa se adreseze medicului de familie sau medicului specialist din Dispensarul de Pneumoftiziologie.

Dr. Georgeta Popescu, medic specialist pneumologie, MEDSTAR 2000 Clinic

INFO

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boala cauzata de o bacterie. Bacteriile sunt organisme mici, invizibile, care se gasesc pretutindeni, inclusiv in interiorul corpului oamenilor. Cele mai multe bacterii sunt inofensive, unele chiar folositoare. Dar alte bacterii sunt primejdioase si pot provoca boli numite boli infectioase. Bacteria care provoaca TB se numeste bacilul Koch. Daca aceasta bacterie ajunge in corpul dumneavoastra si incepe sa se multiplice, iar organismul dumneavoastra nu reuseste sa se apere, veti face boala numita tuberculoza. Cea mai comuna forma de tuberculoza este cea pulmonara, dar boala poate aparea si in alte parti ale corpului (de ex. in oase, ganglioni limfatici sau creier)

www.control-tb.marius-nasta.ro

×