PREGATIREA PENTRU COLONOSCOPIE


Colonoscopia este o metoda prin care medicul poate examina mucoasa colonului (stratul de la interior) prin introducerea unui tub flexibil de grosimea degetului prin anus si avansarea lui in rect si colon.

Cum ne pregatim pentru colonoscopie?

Medicul sau asistenta de colonoscopie va va informa care sunt restrictiile alimentare necesare si ce metoda de lavaj (curatare) a intestinului sa folositi. În general, pregatirea consta in ingestia unei anumite cantitati dintr-un lichid special sau in administrarea unor laxative si lichide clare. Colonul (intestinul gros) trebuie sa fie complet curatat pentru ca procedura sa fie precisa si completa.
Pentru a elimina toate resturile de materii fecale, cea mai buna solutie este ingerarea unei solutii pe care o veti prepara chiar dvs., dupa instructiunile de mai jos. Aceasta solutie va fi integral evacuata, provocand o diaree (necesara), astfel incat mucoasa intestinala va fi perfect curata, usurand explorarea completa a colonului si oferind medicului dvs. cele mai bune conditii pentru o interventie de calitate.

Va sunt necesare 4 plicuri de FORTRANS sau 1 cutie de MOVIPREP sau 1 cutie de CITRAFLEET, se procură de la farmacie şi se administrează conform indicaţiilor următoare:

* FORTRANS: Cele 4 plicuri se dizolvă în 4 litri de apă (plată), rezultând 4 litri de soluţie purgativă. În ziua anterioară colonoscopiei, începând cu orele 16.00 se consumă 3 litri din soluţia purgativă, în doze de 200-250 mL (o cană) la fiecare 10 minute. Dacă apare senzaţie de greaţă în timpul consumării soluţiei, se poate face o
pauză de 30 minute, reluându-se apoi administrarea. În ziua următoare (ziua colonoscopiei) se administrează dimineaţă, între orele 8.00-10.00, şi cel de-al patrulea litru.

* MOVIPREP: Se prepară 1 litru de soluţie dizolvând 1 plic marcat A şi 1 plic marcat B în 1 litru apă plată. Se amestecă până când pulberea s-a dizolvat complet iar soluţia rezultată este limpede şi se administrează în seara dinaintea investigaţiei, începând cu ora 18.00, în doze de 200-250 mL (o cană) la fiecare 10-15 minute.  În dimineaţa următoare se mai prepară 1 litru de soluţie şi se administrează începând cu ora 06.00. Se recomandă consumul a 1 litru de ceai sau apă după administrarea primului litru de soluţie.

* CITRAFLEET: În seara anterioară colonoscopiei se prepară o cană de soluție dizolvând 1 plic în 150 mL apă plată rece și amestecând timp de 2-3 minute. Soluția va avea un aspect tulbure. În cazul în care se încălzește soluția în timpul preparării, așteptați până când se răcește, apoi la ora 18.00 beți întreaga cantitate preparată. După 30 minute de la administrare începeți să consumați în doze de 250 mL lichide limpezi, până ajungeți la 1,5-2 L. În dimineața următoare se prepară încă o cană de soluție urmând aceiași pași de mai sus. La 30 minute după administrare se vor consuma în interval de 1,5-2 h lichide limpezi în doze de 250 mL. În urma administrării soluţiei purgative veţi avea mai multe scaune diareice (necesare), ultimile chiar apoase, care ar putea provoca iritaţia zonei din jurul anusului. Pentru a preveni această reacţie este indicat ca, după fiecare scaun, să se spele zona cu apă călduţă, dar fără săpun, să se usuce prin tamponare, nu prin ștergere şi să se utilizeze cu regularitate o cremă de protecţie (ex. Bepanthen, cremă de gălbenele, etc.).

Nu consumati alimente solide in ziua investigatiei. Consumul de alimente solide este permis numai dupa efectuarea colonoscopiei. Se poate bea apa pe toata perioada pregatirii.
Daca ati optat pentru anestezie generala, nu consumati nimic cu 6 ore inainte de investigatie.
Daca sunteti in tratament pentru alta afectiune, acesta va fi continuat si in zilele pregatirii pentru colonoscopie.
Pentru orice informatii suplimentare, consultati-va cu medicul dvs. sau cu personalul de la receptie.

IMPORTANT!
In cazul in care colonoscopia are loc fara anestezie, este necesar sa luati 6 tablete de Spasmomen:
– 2 tablete in ziua dinaintea investigatiei, la ora 20.00;
– 2 tablete in ziua investigatiei, la ora 8.00;
– 2 tablete in ziua investigatiei, la ora 14.00.

Putem lua medicamente inainte de colonoscopie?

Majoritatea medicamentelor pot fi folosite ca de obicei, dar unele dintre ele pot interfera cu pregatirea colonoscopiei sau cu procedura in sine. Informati-va medicul despre medicamentele pe care le luati, mai ales despre aspirina, medicamente antiinflamatoare folosite pentru tratamentul artritelor, anticoagulante, insulina sau preparate de fier. De asemenea, mentionati daca sunteti alergic la medicamente.

Cum se desfasoara investigatia?

Colonoscopia este ingeneral bine tolerata si numai rareori poate provoca dureri abdominale mari. S-ar putea sa simtiti o presiune, balonare sau crampe in timpul colonoscopiei. Medicul v-ar putea administra o medicatie sedativa pentru a va ajuta sa va relaxati si sa tolerati mai bine orice discomfort.
Veti fi asezat pe o parte sau pe spate in timp ce medicul va avansa incet tubul de colonoscopie prin intestinul gros pentu a examina mucoasa (stratul de la interior). Medicul va mai examina inca o data mucoasa si la retragerea endoscopului. Procedura poate dura intre 15 si 30 minute, desi ar trebui sa va rezervati 2 – 3 ore pentru asteptare, pregatire si refacere dupa colonoscopie.
In unele cazuri medicul nu va putea trece cu endoscopul prin intregul colon, pana la nivelul jonctiunii cu intestinul subtire. In aceste cazuri ar putea fi posibil sa fie nevoie de o alta examinare, desi numai medicul va decide daca examinarea limitata care s-a efectuat este sau nu suficienta.

In ce constau examinarile suplimentare?

Daca medicul considera ca o anumita zona necesita o examinare suplimentara, el va introduce un instrument prin endoscop pentru a preleva o biopsie (un mic fragment al mucoasei) ce va fi analizata la microscop. Biopsiile sunt necesare pentru diagnosticul multor afectiuni iar medicul ar putea avea nevoie de biopsie chiar daca nu suspecteaza cancerul. Daca scopul colonoscopiei este sa se identifice locul unei sangerari, medicul poate controla sangerarea prin injectarea anumitor substante in timpul colonoscopiei sau prin coagularea vasului care sangereaza cu ajutorul unui tratament termic.
Medicul ar putea sa depisteze polipi in timpul colonoscopiei si in majoritatea cazurilor acestia trebuie indepartati in timpul procedurii. Tehnica se numeste “polipectomie endoscopica” si in general este complet nedureroasa.

Cum se indeparteaza polipii?

In functie de marimea lor, medicul poate distruge polipii prin cauterizare sau prin indepartarea lor cu instrumente speciale numite “anse de polipectomie”. Tehnica se practica in timpul colonoscopiei si se numeste “polipectomie endoscopica”. Ansa de polipectomie va fi introdusa prin endoscop, va captura polipul si il va indeparta folosind curentul electric pentru taiere. În timpul manevrei, dumneavoastra nu ar trebui sa simtiti nici o durere.

Ce se intampla dupa colonoscopie?

Medicul va va explica rezultatul examinarii, desi in cazul in care s-a efectuat o biopsie va trebui sa asteptati rezultatul acesteia. Daca vi s-au administrat sedative in timpul examinarii, ar trebui ca cineva sa va conduca acasa si sa ramana cu dumneavoastra. Chiar daca aveti toate simturile treze dupa colonoscopie, judecata si reflexele dumneavoastra ar putea fi afectate pentru restul zilei. Ati putea sa aveti o usoara balonare sau crampe datorita aerului introdus in colon in timpul examinarii care vor disparea rapid dupa eliminarea gazelor.
Puteti sa mancati dupa examinare, dar medicul ar putea sa va recomande un regim alimentar si o restrictie a activitatii fizice, mai ales dupa polipectomie.

Complicatii posibile care pot aparea in timpul sau in urma investigatiei

Colonoscopia si polipectomia sunt in general metode sigure atunci cand sunt practicate de medici special antrenati si experimentati in aceste proceduri.
O posibila complicatie este perforatia sau fisurarea peretelui intestinal, situatie care ar putea necesita o interventie chirurgicala. La locul biopsiei sau al polipectomiei ar putea sa apara o sangerare, dar de obicei este de mica importanta. Aceasta sangerare se poate opri singura sau poate fi controlata prin tehnici endoscopice; sunt rare situatiile in care aceasta sangerare va necesita un tratament ulterior. Unii dintre pacienti ar putea avea o reactie de la sedative sau alte reactii legate de afectiuni cardiace sau pulmonare preexistente.
Desi complicatiile colonoscopiei sunt rare, este important sa se recunoasca din vreme semnele unei posibile complicatii. Contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra in cazul in care simtiti dureri abdominale mari, aveti febra, frisoane sau sangerari rectale. Rareori, este posibil sa apara sangerari cateva zile dupa o polipectomie.

Descarcă pliant informativ: – >

MEDSTAR General Hospital

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
×