PREGATIREA PENTRU ENDOSCOPIE


Ce este endoscopia digestiva superioara?

Prin efectuarea unei endoscopii digestive superioare medicul poate examina mucoasa tractului digestiv superior (stratul de la interior) care cuprinde esofagul, stomacul si duodenul (prima portiune din intestinul subtire). Medicul va folosi un tub subtire, flexibil numit endoscop care preia imagini din interiorul corpului si le reda pe un monitor video.

Care este domeniul de aplicabilitate al endoscopiei?

Endoscopia digestiva superioara ajuta medicul la evaluarea simptomelor legate de tractul digestiv superior: durere persistenta in regiunea superioara a abdomenului, greata, varsaturi sau dificultati la inghitirea alimentelor. Este cea mai buna metoda pentru depistarea cauzei unei hemoragii digestive superioare. De asemenea, este mult mai precisa decat radiografia in depistarea inflamatiilor, ulcerelor si tumorilor de esofag, stomac sau duoden.
In timpul endoscopiei, medicul ar putea preleva biopsii (mici fragmente de tesut) pentru a fi examinate la microscop, in felul acesta facandu-se distinctia intre bolile benigne si cele maligne (canceroase). Retineti ca biopsiile sunt necesare si pentru alte motive, iar medicul poate preleva biopsii chiar si daca nu suspecteaza o boala canceroasa. De exemplu, medicul poate folosi o biopsie pentru a depista infectia cu Helicobacter pylori, bacteria care provoaca ulcer.
Endoscopia digestiva superioara mai este folosita si pentru tratamentul anumitor afectiuni ale tractului digestiv superior. Medicul poate introduce diferite instrumente prin interiorul tubului de endoscopie pentru a trata pe loc diferite anomalii cu un foarte mic discomfort sau fara discomfort pentru dumneavoastra. De exemplu, medicul poate dilata o zona ingustata, poate indeparta polipi sau poate trata sangerari observate in zonele examinate.

Cum ne pregatim pentru endoscopie?

O examinare reusita necesita un stomac gol, de aceea trebuie sa nu mancati si sa nu consumati lichide, inclusiv apa, cu aproximativ 4 ore inainte de examinare.
Este foarte important ca inaintea procedurii sa instiintati medicul despre tratamentele pe care le urmati, precum si despre eventuale afectiuni cardiace sau respiratorii. In functie de informatiile pe care i le oferiti, medicul poate decide modificarea dozei medicamentelor administrate inainte si in timpul examinarii.
La fel de important este ca medicul sa stie daca suferiti de alergii la medicamentele utilizate in cadrul procedurii, sau la substante inrudite cu acestea, in cazul in care le cunoasteti.
Lipsa febrei si a bolilor infectioase acute (raceli, gripa, hepatita) reprezinta o conditie obligatorie pentru efectuarea acestei investigatii.

Cum se desfasoara investigatia?

Medicul va incepe prin administrarea unui spray in cavitatea bucala si gat; spray-ul contine o substanta anestezica locala. Uneori, s-ar putea sa va administreze un sedativ pentru relaxare. O sa va intindeti pe o parte a corpului, pe o canapea, iar medicul va introduce endoscopul prin gura in esofag si de aici mai departe, in stomac si duoden. Endoscopul nu va impiedica respiratia. Majoritatea pacientilor considera ca procedura este doar usor neconfortabila iar cei care au primit sedative pot adormi in timpul procedurii.

Endoscopia cu anestezie generală

In unele cazuri, buna desfasurare a examenului de endoscopie digestiva si confortul pacientului poate necesita sedare sau hipnoză (somn) cu medicamente cu durata scurtă de actiune, fără efecte secundare si cu eliminare completă (DORMICUM şi PROPOFOL).
Doza folosita este în functie de greutatea corporala, afectiuni asociate si tratamente in curs.
Varsta pacientului si venele periferice greu abordabile pot impune punctii venoase repetate.

Ce se intampla dupa endoscopie?

În cazul in care vi s-a administrat o medicatie sedativa, veti fi monitorizat pana ce majoritatea efectelor acesteia au disparut. E posibil sa simtiti o usoara jena in gat, trecatoare. S-ar putea sa fiti un pic balonat datorita aerului introdus in stomac in timpul examinarii. Veti putea sa mancati dupa terminarea investigatiei daca medicul nu va instruieste in alt fel.
In cazul endoscopiei cu anestezie generala, trezirea completă este condiţionată de particularităţile pacientului, boala de fond, patologii ascociate, tratamente şi poate surveni între aproximativ 30 minute şi 1 oră.
Trebuie sa fiti insotit de cineva pana acasa deoarece sedativele va pot afecta judecata si reflexele pentru restul zilei. Este preferabil să evitati conducerea autoturismului, luarea deciziilor sau semnarea de acte si documente importante.

Cand se primesc rezultatele endoscopiei?

In general, rezultatul investigatiei va fi disponibil in ziua efectuarii sale. Uneori, rezultatul anumitor teste (biopsie) poate necesita cateva zile de asteptare.

Complicatii posibile care pot aparea in timpul sau in urma investigatiei

Desi exista si complicatii, acestea sunt foarte rare daca medicul care efectueaza procedura este special antrenat si experimentat. La locul biopsiei sau al unui polip care a fost indepartat poate apare o sangerare, dar aceasta este de obicei minora si rareori necesita o monitorizare. Alte riscuri potentiale sunt: o reactie la sedativele utilizate, complicatii din partea afectiunilor cardiace sau pulmonare asociate, perforatia sau fisura peretelui tractului digestiv superior.
In cazul in care se utilizeaza anestezia generala, in timpul procedurii pot aparea tulburări respiratorii, tulburări de ritm cardiac sau alte tulburari cardio-vasculare.
Este important sa se recunoasca din vreme semnele unei posibile complicatii. Daca aveti febra dupa efectuarea procedurii, dificultati la inghitire, durere mare la nivelul gatului, pieptului sau abdomennului, contactati medicul imediat.

Descarcă pliantul informativ – >

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
×