Chirurgia obezitatii – un trend sau o realitate a zilelor noastre?
Obezitatea, o boala rezolvabila chirurgical
Obezitatea reprezinta astazi un flagel al societatii moderne cu proportii epidemice si o problema importanta de sanatate publica, cu repercusiuni majore asupra psihicului individului, comportamentului social si longevitatii.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 2014 peste 1.9 miliarde de adulti erau supraponderali si peste 600 milioane obezi. De asemenea, un numar estimat de 41 milioane de copii sub 5 ani prezentau obezitate. Din aceste considerente, obezitatea este recunoscuta de OMS ca fiind o afectiune cronica progresiva cauzata de factori genetici si de mediu.
Obezitatea este determinata de cresterea consumului de alimente hipercalorice si cresterea sedentarismului in tarile dezvoltate prin prisma locului de munca, a modalitatii de transport si a urbanizarii excesive. De fapt, obezitatea reprezinta o oglindire a stilului de viata modern, occidental, a schimbarilor de mediu si sociale, a procesarii alimentelor si nu in ultimul rand o reflectare a educatiei si a integritatii psihice a omului din zilele noastre, afectat de stres, anxietate, depresie, insomnie.
Obezitatea morbida sau severa apare atunci cand indicele de masa corporala este peste 40 sau peste 35 asociind comorbiditatile specifice obezitatii, acestea fiind reprezentate in principal de diabet zaharat, hipertensiune, accident vascular cerebral, apnee de somn, probleme de reproducere, osteoartrita.
Chirurgia obezitatii sau chirurgia bariatrica s-a dezvoltat in ultimele decade odata cu progresele tehnologice in domeniul chirurgical si cu avantul chirurgiei laparoscopice ce au facut posibila o chirurgie speciala la un pacient special – pacientul obez. Denumita mai nou si chirurgie metabolica, chirurgia bariatrica are avantajul major de a ameliora sau chiar trata bolile asociate obezitatii, in special diabetul zaharat si afectiunile cardiace.
Chirurgia obezitatii reprezinta cea mai eficienta arma in arsenalul terapeutic de care dispune medicina in fata unui pacient cu obezitate morbida si singura in masura sa ofere o scadere ponderala durabila in timp si o “noua viata”, mai buna, pacientului. Chirurgia bariatrica nu este un moft al unei persoane care s-a saturat de diete chinuitoare, este ultima sa sansa la viata.
Echipa condusa de S.L. Dr. Razvan Popescu, medic primar Chirurgie Generala cu supraspecializari in Chirurgia laparoscopica si bariatrica efectueaza operatii bariatrice in cadrul MEDSTAR General Hospital, avand o experienta de aproximativ 450 cazuri in ultimii ani. Pacientii cu obezitate sunt evaluati complex in perioada preoperatorie de catre o echipa multidisciplinara reprezentata de nutritionist, endocrinolog, cardiolog, gastroenterolog, pneumolog, chirurg si anestezist dupa un protocol specific, acest pachet de investigatii putand fi efectuat integral in cadrul MEDSTAR General Hospital.
Operatia realizata poarta numele de gastrectomie longitudinala laparoscopica sau sleeve gastric, un procedeu restrictiv ce reduce capacitatea stomacului cu aprox. 80% si care este considerata astazi ca fiind cea mai eficienta operatie bariatrica. Pacientii sunt externati la 3-4 zile postoperator fiind instruiti asupra dietei si regimului de viata postgastric sleeve. Acesta evolutie spectaculoasa este posibila datorita avantajelor pe care le ofera chirurgia laparoscopica sau minim invaziva: recuperare rapida, mobilizare precoce incepand din ziua 2 postoperator, reintegrare socioprofesionala rapida, rezultat cosmetic deosebit (cu miniincizii de pana la 2.5 cm), diminuarea complicatiilor parietale supurative.
Echipa condusa de S.L. Dr. Razvan Popescu, alaturi de Dr. Cristina Dan, medic specialist Chirurgie Generala si Dr. Marius Prazaru, medic specialist Anestezie-Terapie Intensiva, ofera in cadrul MEDSTAR General Hospital o echipa competenta, cu experienta in chirurgia laparoscopica avansata si toate conditiile necesare desfasurarii cu rezultate excelente a interventiilor bariatrice, asigurand totodata consilierea nutritionala corespunzatoare si urmarirea pacientilor pe termen lung pentru a inregistra rezultatele in scaderea ponderala.