Ecografie mamara – detectarea si diagnosticul afectiunilor sanului

ecografia-mamara-cu-punctie-biopsie-ecoghidata.png

Ecografie mamara – detectarea si diagnosticul afectiunilor sanului

Cancerul de sân nu doare în stadiile incipiente. Dar sunt prezente alte semne, care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru femei. Specialiştii MEDSTAR General Hospital explică ce simptome impun un consult medical. Si mai ales de ce este recomandată o ecografie mamară.

Diagnosticul de cancer sperie. Este şi normal, spun medicii. Dar trebuie să se ştie că, dacă tumorile sunt depistate din fazele incipiente şi sunt tratate, bolnavii supravieţuiesc. Cancerul mamar este una din formele de neoplazie care, dacă este diagnosticată la timp, are una din cele mai mari rate de supravieţuire post-terapeutică.

„Cancerul de sân este una dintre cele mai lente forme de cancer. De la declanşarea procesului, până la apariţia unei tumori de un centimetru diametru pot trece şi zece ani. Este uşor de depistat, prin palpare sau examinări minim invazive şi cu cost redus”, au explicat pentru cititorii „Cuget Liber” cadrele medicale de la MEDSTAR General Hospital Constanţa.

Din păcate, însă, două treimi dintre bolnave descoperă simptomele şi se prezintă la medic abia în stadiile avansate de boală (stadiile III şi IV). În majoritatea acestor cazuri este necesară mastectomia totală, „ce are efecte nefaste asupra psihicului bolnavelor, dar şi în sfera costurilor generale ale tratamentului”.

Risc de cancer de sân 

Primul aspect de care trebuie să se ţină cont, atrag atenţia medicii, este reprezentat de factorii de risc. Un risc crescut pentru declanşarea cancerului mamar au:

 • existenţa markerilor genetici, istoricul familial de cancer, mai ales la rudele de gradul I
 • existenţa unei mastopatii hiperplazice (afecţiune a glandelor mamare) în antecedente
 • terapia substitutivă hormonală (pentru tratarea simptomatologiei postmenopauză)
 • antecedente de cancer de ovare.

Prezintă risc, deşi mai scăzut, şi următorii factori:

 • traumatismele mici şi repetate asupra sânilor,
 • iradierea toracelui,
 • lipsa unei sarcini sau prima naştere la o vârstă mai mare de 30 de ani,
 • prima menstruaţie înainte de vârsta de 12 ani,
 • obezitate apărută după menopauză (creşte riscul cu 80%),
 • consumul zilnic de alcool,
 • utilizarea contraceptivelor orale mai mult de zece ani etc.

Semnele care nu trebuie ignorate 

„Deşi în fazele iniţiale cancerul mamar nu cauzează durere, există alte simptome care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru femei şi să le determine prezentarea la un consult de specialitate”, au subliniat reprezentanţii MEDSTAR General Hospital.

Dintre aceste semne, sunt menţionate:

 • apariţia unei formaţiuni tumorale sau a unor noduli în regiunea axială,
 • modificarea formei şi mărimii sânului, cu modificarea simetriei mamelonare,
 • modificări ale suprafeţei tegumentare a sânilor (coajă de portocală, desen vascular accentuat),
 • scurgeri mamelonare, retracţia mamelonară.

Concret, trebuie să mergeţi la doctor dacă observaţi roşeaţă la nivelul sânilor, umflături, dureri sau modificări ale aspectului pielii.

Dacă observaţi astfel de semne, medicii MEDSTAR General Hospital recomandă sa efectueze o ecografie mamara.

„Spre deosebire de mamografie, ecografia mamară este utilizată şi ca metodă de screening. În timpul acestei proceduri, pacienta nu este expusă unor radiaţii nocive, putând fiind utilizată inclusiv la gravide. Ecografia este utilizată pentru investigarea formaţiunilor tumorale depistate prin diverse manevre, autoexaminare şi pentru ghidarea biopsiei. Această investigaţie poate face diferenţa între o structură solidă şi una chistică. De asemenea, oferă examinatorului posibilitatea de explorare în multiple planuri, şi în timp real, fiind de un real folos în biopsia eco-ghidată”, au adăugat medicii.

Ecografia mamară este ieftină şi, astfel, accesibilă oricărei femei care doreşte o investigare a glandelor mamare. Poate fi utilizată şi în cazul femeilor cu implanturi mamare, căci poate pune în evidenţă şi diverse grade de rupturi ale implanturilor.

PACHET PROMOTIONAL

Echipa MEDSTAR General Hospital

Mai multe detalii sau programări: 0241-638.251 | 0241.940

 

Acces nevazatori

Descarcati programul NonVisual Desktop Acces, care ofera persoanelor cu dizabilitati vizuale posibilitatea de a consulta site-ul nostru.

Apasa AICI

Urmareste-ne pe Facebook

Urmareste-ne pe Facebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support